Заради мудни бюрократи еврофондовете едва кретат

Мудни и некомпетентни бюрократи провалят амбицията на правителството да навакса колосалното изоставане с еврофондовете, наследено от тройната коалиция. От над 13 млрд. лева, които са заделени за България в бюджета на ЕС за периода 2007-2013 г. по седемте оперативни програми, до момента са използвани едва 13.5%. Това показват официалните справки за напредъка към 31 юли.

При това половината от средствата все още изобщо не са договорени, което означава, че тепърва трябва да се правят процедури, да се одобряват проекти, да се подписват, изпълняват и отчитат контракти. Неправителствената Коалиция за устойчиво развитие представи вчера годишния си доклад за усвояването на евросредствата, който разкрива защо работата не върви - както и в предишните години бюрокрацията остава основен проблем.

Процедурите са излишно сложни, администрацията - мудна и неотзивчива, а понякога чиновниците се държат "аристократично" и забравят, че трябва да служат на гражданите, пише в доклада за лошите практики.

За одобрението на проекти по Програмата за развитие на селските райони например са нужни от 12 до 18 месеца, след което желаещите разбират, че ресурсът по мярката, за която кандидатстват, е бил изчерпан. Освен това кандидатът за субсидии се третира не като равноправен партньор, а като потенциален мошеник и престъпник.

При Оперативна програма (ОП) "Регионално развитие" се забелязва дискриминация на малки общини при финансирането на проектите. Отчетено е и лошо планиране и управление на програмите за трансгранично сътрудничество, което накърнява образа на страната пред съседните държави.

Минусите на ОП "Околна среда" също не са малко. Обученията по ОП "Техническа помощ" са само за служители на екоминистерството, информационните кампании са малко, закъснели, понякога и безсмислени. Експертите отбелязват, че има съществени и дори съзнателни пропуски в определянето на приоритетите за финансиране от евробюджета - не се финансира проучването и опазването на нежива природа - почви, скали, минерали, третирането на медицински и опасни отпадъци, пречистването на стари промишлено замърсени водоеми.

Ситуацията при ОП "Конкурентоспособност" също не е розова. Програмата е печален рекордьор по дял на провалените проекти - около 25% от фирмите не приключват подписаните договори заради закъснели плащания, спънки при отчитането и т.н. Заключението на експертите е, че това води до блокиране на непипнати евросредства, които никога няма да влязат в употреба, въпреки че има много други кандидати за подпомагане по програмата. Досега по "Конкурентоспособност" са договорени към 37%, но реално до бизнеса са стигнали само 3% от парите. Администрацията изкуствено вдига процента, като включва в усвоените средства и милионите по инструмента "Джереми", които всъщност още се държат по фондове и изобщо не са тръгнали към бизнеса. Това е спекулативно отчитане на успехи, се коментира в доклада.

Самият министър по еврофондовете Томислав Дончев също е недоволен от работата на администрацията. Преди дни той посочи като лош пример как по европрограмата за бизнеса чиновници държат в неведение фирми повече от година за съдбата на проектите им.

11% от българските фирми са кандидатствали по европрограми, но са ги отрязали, 35% не са и опитвали, а 48% от успелите не смятат да кандидатстват отново, разкрива анкетата "Бъдещето на кохезионната политика - готови ли сме за предизвикателствата 2014-2020", представена в парламента. Допитването показва и защо над 1/3 от предприемачите не са участвали в състезание за европарите и защо близо половината от опиталите нямат намерение да пробват отново. 80% от анкетираните посочват като спънка тромавите процедури, огромната документация при кандидатстване и сложното отчитане на проектите. Забавените разплащания са проблем за 65% от анкетираните. 67% от бизнесмените се оплакват от неразбираемия език и лошите указания на чиновниците, работещи с еврофондовете, а над 45% са недоволни от неясните текстове в правилници, наредби, насоки, които позволяват на администрацията волни интерпретации.

Българският бизнес е толкова обезсърчен от досега си с българските бюрократи, че настоява за промяна - 35% от анкетираните искат по-строг контрол от ЕК за усвояването на еврофондовете у нас, а всеки четвърти предприемач е за създаване на един централен орган за управление на европрограмите вместо сегашните седем.

Бизнесът се надява електронните услуги да го спасят от чиновници, гишета и опашки.

-------- НАПРЕДЪК

Справка в информационната система за управление на еврофондовете показва, че към края на юли са договорени половината от европарите по програмите на ЕС, а са разплатени едва 13.5%. При това положение кабинетът трудно ще постигне целта си до Нова година делът на разплатените средства да достигне 20%.

Най-много трябва да се наваксва по програма "Околна среда" и "Развитие на човешките ресурси", където усвоените пари са съответно 8.78 и 11.23 %. Най-добре върви разплащането по програма "Административен капацитет", където усвоените средства са близо 27%, но тя е най-малка по обем на заделените средства.

Румяна ГОЧЕВА

Сега