Защо Асен Василев прави крачка назад от твърдото “нет” на предишния кабиНЕТ

Мога да гадая и дори да позная защо Асен Василев смени\смекчи тона към доскорошния руски монополист на българския пазар Газпром. Имам обосновано предположение. Или задположение ( зависи дали се гледа отзад напред или обратно) защо се отказа от твърдото “нет”, характерно за него в бившия кабиНЕТ.

Не го подозирам във внезапен прилив на обич спрямо шантажа на Путлер. Заявката му да афишира ПП като центристка формация в отговор на необоснованите предположения, че е дясна,  е породена от същата причина, която го кара да отблъсква братската ръка на ДБ в името на сестринска следизборна прегръдка (и) с БСП.

Сметката е тънка, та чак прозрачна. Но дали е осъдително, че си я правят в името на това да оправдаят твърдението, че заедно с Кирил Петков продължават промяната? С кого другиго да се коалират, ако се потвърдят прогнозите на социолозите?

На двамата трябва прагматично да им се признае най-важното им постижение, доколкото те го олицетворяват като двойка, около която се обедини победният им вот на предишните парламентарни избори. Постигнаха промяна в наложената тук от времето на съветската окупация традиция София да се разболява от бронхопневмония, когато Москва кихне. При това Москва все така “киха” кинти, купува политици, журналисти и прочее глисти в задния си двор.

ПП сдържа обещанието си да постигне промяна, но го направи така, че изненада своя татко, дърводелеца от село Славяново ( така де, няма да е от Англосаксоново, я). Избяга от него. Изненада го толкова неприятно, че Матушката се разгневи и активира де що е корумпирала в българската политика, за да накаже непослушните бегълци от “руския свят” с камшика на “Коалицията “Газпром”. 

Сега непослушните искат да продължат промяната, т.е. да управляват отново. Изправени са пак пред задачата, чието решение преди половин-една година се смяташе за невъзможно. Решиха се да се групират управленски с по-слабата путинофилска партия БСП, за да отстранят по-силната, каквато е ГЕРБ.

Нали си спомняте знаменитото признание на кадровика Решетников от КГБ от 2016 г., че Кремъл харесва ГЕРБ повече, отколкото БСП, което година по-късно коригира леко пред руския шовинистичен телевизионен канал “Царьград”, поставайки знак на равенството между двете партии от гледна точка на руския интерес? https://clubz.bg/47828-reshetnikov_gerb_sa_po_iskreni_partnyori_na_rusiya_ot_bsp

https://www.mediapool.bg/reshetnikov-za-rusiya-bsp-i-gerb-sa-gore-dolu-ednakvi-news261958.html

За скептиците от десни позиции относно минали и бъдещи коалиции обръщам внимание, че и ДБ леко “обръщат палачинката”. Вижда се от паралелното изказване на Владислав Панев от ДБ, че може да се мисли за внос на руски газ, стига да бъдат приети…българските условия.

Да сте чували някога руският държавен мастодонт да приема чиито и да било условия? Не сте. Няма да се случи и във връзка с миниатюрен клиент, като България. Но да му се каже, че трябва да ни се примоли, за да му купуваме стоката, не е чак толкова лоша позиция. Дори звучи симпатично. Може и от БСП да се направят, че са съгласни само и само да запазят нещо като лице там, където се въдят споменатите по-горе глисти.

Дали ми харесва тази политическа въртележка за тричане на старото куче от Банкя? Не бих казал. Предпочитам полския вариант, при който страната отдавна оказа решителна съпротива на руския шантаж като започна да плаща за доставки на по-скъп газ ( например от Норвегия), в резултат на което днес е по-независима от Газпром от западните си съседи.

Полша е страна, в която Гурко е известен като кървав злодей, избивал жени и деца по време на Варшавското въстание срещу руското иго, а у нас същият е освободител. Когато се освободим от митовете за “освободителите”, тогава ще можем да се сравняваме с Полша. А преди това се налага да търпим политически компромиси с обвързаността, олицетворявана от необходимостта българската политика да се върти около спора как да угодим на газовите ни поробители. 

Такава е конюнктурата, наследена от управлението на ударника по рекордно прокопаване на стратегическия за Путлер газов канал през България, по който в момента Газпром увеличава количествата за продажба на суровината с цел осигуряване на още милиарди за неговата агресия срещу Украйна и мира в Европа.

https://ivo.bg/2022/08/15/%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%be-%d0%b0%d1%81%d0%b5%d0...