Защо Борисов си изпусна душата, която е в Русия, по данни на американската дипломация

Иво Инджев

След като изпроводи проваления путинолюбив Тръмп и посрещна победоносния “русофоб” Байдън с първа критика срещу руския режим заради задържането на Навални, днес премиерът Борисов направи още нещо в този дух за първи път: осмели се да включи “русофобски” акцент в атаките си срещу конкурента Румен Радев. Както никога в цялата си кариера на публична фигура в България!

Нито веднъж досега Борисов не провидя в съперника си в боричкането за влияние и власт Румен Радев вина за неговото очебийно за всеки русофилство, върху което стъпи, за да се изкачи на президентския пост (с решаващата помощ на самия Борисов чрез практическия му отказ да изправи срещу пилота на Миг 29 избираем изтребител от евроатлантически тип на изборите през 2016 година). 

Изнервеният от високия рейтинг на президента Радев  премиер Борисов не изневери на низкия си стандарт да ни съобщава монологично мнението си в рамките на поредна предизборна рекламна обиколка в провинцията. Този път той огря рано сутрин в Сливница. Но понеже при излъчването на живо не може да се контролира напълно целият звуков фон, в ефира прозвуча женски глас с призив за оставката му. https://www.dnevnik.bg/video/2021/01/23/4166750_vikove_ostavka_chekmedjeta_kjulcheta_mafiia/?ref=home_layer2

Той го на(д)вика по следния начин от позицията на по – силния викач край микрофона:   

“На фона на тази госпожа, която е против нас, в ЕС беше разгледано задържането на лидера на руската опозиция Алексей Навални. На този фон е оглушително мълчанието на Радев. До този момент той не се е произнесъл. Нещо повече – европейски депутати, и началникът на кабинета му е европейски депутат, не влязоха да се регистрират докато се гласуваше резолюцията на Европейския парламент за Навални “.

И още (извинително към Путин, когото не смее да спомене поименно):

“Тук не става въпрос да се месим във вътрешната работа на Руската федерация. Тук става въпрос за чисто демократичен процес – че всеки опозиционен човек или всеки, който не харесва дадено управление, има право на своя глас. Защо в България да го има и то в пълния му обем, а на друго място – не”.

“Другото място” за Борисов е Русия, която също не събира дързост да назове. А че в България има нещо като демокрация и нещо като опозиция, въпреки автократичното управление на Борисов, наистина се дължи на същите онези пари, които правителството влага в разни обекти, превърнати в рекламни табла за личността на премиера.

Фактът, че забе(ле)жката на Борисов е основателна не означава, че тя не поражда някои въпроси. 

Както стана дума по-горе, трябваше да се изниже почти целия мандат на Радев, за да забележи Борисов, че президентът не коментира каквото и да било, свързано с Русия, в негативен аспект. Точно както Борисов от 10 години насам.

Какво се промени, че този път Борисов плахо се одързости? 

Ще ви кажа. Днес Борисов постъпи по същия начин, както в последния работен ден на низвергнатия вече путинолюбив Тръмп, когато Борисов се почувства свободен да каже първа крива дума в угода на “правото дело” на победителя Байдън, ангажиран с обещание да прекрати любовната връзка между Кремъл и Белия дом във Вашингтон. 

Повторението на упрека спрямо руския режим заради Навални, което използва за войната си с Радев, Борисов си позволява сега в контекста на бушуващите вече многохилядни протести в Русия. Именно в ранната (като за нас утрин) на бунт посред белия ден на онази географска ширина се вдигна Владивосток в много далечния Изток. Както и в Магадан. Вълната ще залее до края на деня и други градове в Русия.  

Споделени в интернет видео кадри показаха как демонстранти във Владивосток не само изтръгнаха от ръцете на специалните сили за борба с безредиците ОМОН арестуван от тях демонстрант, но направо биха и обърнаха в бягство здравеняците в униформи. 

Ако ми е позволено  да констатирам като наблюдател на процесите в Русия от много годни: това се случва за пръв път през цялото 20 годишно управление на руския полицейски режим.

Дали Путин се е скрил изплашен в своя бункер, както твърдят руски опозиционери? Това не знаем със сигурност засега, но с абсолютна увереност може да се докаже, че Путин и неговата пропаганда си изпуснаха нервите около безспорните доказателства за гигантското лично имение на самодържеца, показани на целия свят в двучасов фил на Навални.

НА СНИМКАТА: Къщурката на Меркел на 100 клм. от Берлин, която руснаците си споделят в мрежата като антипод на невиждания по своите размери и просташки разкош палат на Путин.

А как реагират Путин и пропагандата му, когато губят почва под краката си? Както обикновено, лъжат!

Имперската пресслужба разпространи кадри, замислени като контра на глухото ръмжене на поданиците, научили една от най-срамните тайни на своя цар за невиждания лукс, в който живее.  Умилостивяването на ръмжащите по замисъл трябваше да стане по православно-руска линия, показвайки как Путин се прави на морж в леден басейн и се кръсти в духа на руската традиция по това време на годината.

Обаче…

Обаче наблюдателни руснаци сравниха пропагандните кадри с видео, излъчено преди три години и установиха пълно съвпадение. Дори и надписа на рекламното видео непрокопсаните пропагандисти не са сменили, лъжейки, че става дама за актуална ледена баня на Путин (за когото се носят безброй слухове като за тежко болен човек, който също така крие няколко години от реалната си възраст).

Единствената разлика между еднаквите снимки, освен в датировката, е в това, че първата снимка е разпространена в сайта на “Известия” през януари 2018 година, а втората е от сайта на руската официална агенция РИА “Новости ” от януари 2021 година

Понеже Борисов говори за фон, на който Радев не критикува руския режим за Навални, лъжата на Путин показва истината за руския фон.

Някой може да каже, че Борисов не е толкова умен и осведомен, за да реагира бързо на размътената ледена обстановка в руското политическо блато. Така е. Съгласен съм. Само че за импровизациите си Борисов няма нужда от много ум и осведоменост, а от нещото, което неговите ласкатели наричат “инстинкти”.

Питайте Райчев и останалите, които от години се възхищават от “политическото животно” Борисов и неговата интуиция да оцелява във всякакви ситуации – вътрешнополитически досега, а вече явно и външнополитически.

Трудно е за вярване, че има такова нещо като българско разузнаване в Русия, което да снабдява Бойко Методиевич с реалистичен и спешен доклад с прогноза за разклащане на режима на Путин. По-скоро западните служби биха могли да разполагат с подобни данни, ако наистина има(т) такива и да ги споделят със своя все по-храбър на фона на слабостта на Путин български пишман съюзник.

С цел да го “побутнат”, както се препоръчваше в един американски дипломатически коментар за Борисов от посолство в София, изтекъл в Уикилийкс, в който се говореше за необходимостта Борисов да бъде “побутван” в западна посока, тъй като “душата му е в Русия”

Е, Борисов си изпусна душата. Засега много плахо. Но само си представете как ще засмърди в случай, че стане немислимото до днес (за него) и Путин действително напусне кремълския трон, както вещаят някои руски опозиционни коментатори!

Така ще замирише от неговата уста, че днешните “русофоби” ще се почувстваме направо фанатични русофили в сравнение с “прогледналото” политическо животно Бойко Методиевич.