Защо БСП СЪЩО ОТКАЗА МАНДАТА?

Grigor Lilov

 

Повтарям заглавието на поста ми, който пуснах след изборите във връзка със започващата мандатна въртележка:
"НОВИТЕ СТАРИ ФИГУРАНТИ *** Театрото се развива по сценарий и ще завърши със служебен кабинет"
...
А какъв е сценарият?
Такъв, какъвто беше замислен от миналото лято насам - служебен кабинет на президента Радев.
.
За целта от вчера третият потенциален мандоносител – БСП на Корнелия Нинова побърза да се скара публично с така нар. „опозиция” на ГЕРБ, която се кани да става управляваща и да започнат да си мерят „демократичните антигерберски активи”. Факт е, че сметките така излизат, че „опозицията” няма как да спретне правителство освен с помощта на ДПС. Този разгарящ се скандал ще даде мотив в следващите дни БСП да откаже каквото и да е подкрепа за „опозицията”, а респективно опозицията – за нея.
.
И „Има такъв народ” няма да може да направи кабинет без подкрепата на: а) части от ГЕРБ б) части от БСП в) ДПС
Остава третият мандат. БСП като потенциален мандатоносител няма как да направи кабинет, след като няма да срещне подкрепа от „опозицията”. Демократична България в аванс се отказа от него, с което вече връчи, как да се изразя, изпреварващо властта в ръцете на президента.
Играта е ясна.
Истинските варианти са два: служебно правителство или някакво поредно и всеобземащо ОФ.
 
Коментар "Под лупа" : Да припомним и един малко по-ранен пост след изборите от 4 април на г-н Лилов по тази тема :
2. Втори мит: статуквото, удържано толкова години на Бойко Борисов и ГЕРБ е пречупено. Нищо подобно!
• Дрехата, наречена Бойко Борисов, е захвърлена за пране или на боклука. Отдолу обаче пак е тялото на същото Задкулисие.
• Понякога се учудвам как дори най-образованата и претенциозна част от така нареченото българско „общество” толкова лесно скача в капана на пропагандните неистини и митове.
Защо всички не забелязват, че статукво „Бойко Борисов” никога не е имало?! Не е имало, защото НИКОГА досега ГЕРБ не е печелил парламентарно мнозинство. И въобще от времето след Иван Костов ВИНАГИ ДОСЕГА управленията са коалиционни (обяснявал съм в постове защо – по международни обстоятелства и „съображения”)! Дори правителството на Симеон беше без мнозинство (120 депутати с подкрепата на две партии) и всъщност беше коалиционно управление.
• Коалиционни са всички управления на Борисов, понеже ГЕРБ нямаше мнозинство. Следователно модел „Борисов” няма, понеже коалициите не зависят от волята на господар, дори да приемем, че пожарникарят е такъв в ГЕРБ (въобще не е господар, кукла на конци е на три олигархични кръга).
• Т.е. моделът „Борисов” е модел ОФ – Отечествен фронт на куцо и сакато, както соча от десетилетие. В този конгломерат има явна част – коалиционни партньори, и неявна част – цялата опозиция като скрити коалиционни партньори, каквито са не само ДПС, но и БСП .
Ето го например днешното закъсняло признание на Корнелия Нинова: „4 години се борим на два фронта - и срещу ГЕРБ, и срещу неговите проводници вътре в партията. 4 години не спират опитите за коалиция БСП-ГЕРБ.” Ще отбележа, че самата Нинова доскоро провеждаше политика на неявно, потайно коалиране с ГЕРБ, не оглави протест срещу ГЕРБ, което предизвика напрежението между нея и президента.
.
3. Старо, ново - все ОФ
• Следователно сега едно явно ОФ ще се смени с друго такова явно. Редица политически фигури бяха или ще бъдат пожертвани, но въпреки това неявното ОФ, което държи властта у нас от 2001 г. насам ще си остане като факт.
 
Фейсбук