Защо десетки хиляди българи искат оставката на правителството си

https://nos.nl/artikel/2342235-waarom-tienduizenden-bulgaren-het-vertrek-eisen-van-hun-regering.html

Протестиращи в българската столица София ДРАГОМИР РАДОЙЦЕВ

Днес е крайъгълен камък в демонстрациите в България срещу корупцията и фаворитизма. Вече има непрекъсната демонстрация в продължение на три седмици. Десетки хиляди демонстранти през цялото време поискаха напускането на правителството на премиера Борисов и реформи в съдебната система. НСИ говори с двама за проблемите, с които се сблъсква България.

"Проблемът не е само в това, че политиците крадат пари. Това се случва от години", каза българинът Калина Гюрова. Учи бизнес администрация в Амстердам и живее в София. "Това докосва и моя собствен живот. Например, обичам природата и се наслаждавам на туризъм. Но нашите гори и плажове са унищожени от корумпирани политици и техни приятели, които незаконно секат дърва и изграждат дворците си на плажа, дори в древните гори и природните резервати. Моята природа се руши “.

 

 

 

 

 

 

 

Антикорупционният протестър Калина Гюрова NOS

На политическата криза в най-бедната страна в Европейския съюз е най-сериозният, тъй като 2013 г., когато се проведоха масови демонстрации, които в крайна сметка доведоха до падането на правителството левоцентристите. След влизането на България в ЕС през 2007 г. голяма част от парите, предназначени за инвестиции в страната, изчезнаха в джобовете на бизнесмени и политици.

Тогава корупцията проникна от най-високите ешелони към останалата част от обществото, а сега например се отразява и на медицинския сектор, според Гюрова. "Ако искате да се лекувате в болница, първо трябва да платите докторите допълнително. Виждате същото с полицията. Ако сте спрени за превишена скорост, знаете, че трябва да платите на полицая 20 лева и след това можете да продължите докато България има повече жертви в трафика от която и да е друга държава от ЕС. "

Друг пример: Улиците и пътищата се ремонтират в София, с европейски пари. "Някои улици се ремонтират по 20 пъти в годината заради едни и същи дупки. Това не е преувеличение", казва Гюрова. "Предполага се, че е реновиран градски парк, който изобщо не беше необходим. Но също така отне една година, където всяко нормално обновяване щеше да отнеме месец. Бюджетът се оказа пет пъти по-висок от прогнозния. Къде смятате, че всички тези пари Това също е злоупотреба с публични пари “.

Протестиращата Калина Гюрова държи кукла от български шеф на мафията NOS

"Европейските пари, предназначени за подобряване на туристическия сектор извън столицата, също се обезмислят", каза Драгомир Радойцев, който учи в Холандия и Белгия и сега живее в родния си град София. "Това правителство подкрепя корупцията, дава данъчни облекчения на шефовете на хазарта и променя законите в полза на приятелски настроени бизнесмени. В замяна на тези услуги управляващите политици получават луксозни апартаменти."

Знакът на Радойцев гласи „Семеен гребен на корупцията“. Гербът е името на българската управляваща партия. ДРАГОМИР РАДОЙЦЕВ

Тези злоупотреби бяха осъдени от малък брой критични медийни организации, но правосъдието не прави нищо по въпроса, казва Радойцев. "Това е така, защото нашият национален главен прокурор е всемогъщ. Той може да се намеси във всички наказателни разследвания и го прави. Там, където се разследват приятели от правителството, той спира разследването и когато става въпрос за врагове на правителството, той ги продължава. "

Скорошен пример за избирателно правосъдие, според много българи, е бил полицейски набег в кабинета на президента Радев, след като критикува бизнес магната и политика Ахмед Доган. "Той е лидер на т. нар. опозиционна партия -ДПС", каза Радойцев. "Те винаги гласуват с правителството, ако има твърде малко гласове в парламента. Те гласуват само, ако законопроект от премиера ще го направи така или иначе. Премиерът и Доган изглежда са направили таен пакт."

Демонстранти в София ДРАГОМИР РАДОЙЦЕВ

Протестите трябва да продължат, докато премиерът не отстъпи и не се започнат сериозни реформи срещу корупцията, смята Калина Гюрова. "Изпратихме правителство вкъщи през 2013 г. с масови демонстрации за корупция. Хората от моето поколение и по-големи стават апатични, но сега изведнъж виждам много млади хора и дори семейства, които вярват в промяната."

Драгомир Родойцев е решен да доведе до тази промяна, дори и да продължи известно време: „Европейският съюз от години казва, че българските прокурори и съдии трябва да бъдат овластени да работят независимо. Ако не, ние ще тук отново след пет години. "