Защо когато се описват особено зли режими или индивиди, хората ползват термините "нацистки" или "фашистки", но почти никога комунистически?

Ivan Ivanov
 
Защо когато се описват особено зли режими или индивиди, хората ползват термините "нацистки" или "фашистки", но почти никога комунистически? Имайки предвид несравнимото количество на човешко страдание причинено от комунистите, защо определението "комунист" предизвиква по-малко отвръщение от колкото "нацист"? Комунизмът унищожи 70 мил. души в Китай, повече от 20 мил. в СССР (без да броим 5-те милиона украйнци) и приблизително един на всеки трима камбоджанци. Комунистите поробиха цели нации в Русия, Виетнам, Китай, Източна Европа, Северна Корея, Куба и голяма част от централна Азия. Те съсипаха живота на милиарди. И все пак, защо те нямат същата ужасна репутация като нацистите?
Причина номер 1:
Широко разпространено невежество за комунистическите престъпления.
Докато десните и левите се отвращават от нацизма и преподават злата му история, лявото, без да броим традиционните либерали като Хари Труман или Джон Ф. Кенеди - никога не се е гнусяло от него. И тъй-като левицата доминира в академичните среди, почти никой не преподава злата история на комунизма.
Причина номер 2:
Нацистите извършиха Холокоста.
Нищо не съответства на Холокоста като чисто зло. Събирането на почти всеки еврейски мъж, жена, дете и бебе на европейския континент и изпращането им да умрат е безпрецедентно и без аналог. Комунистите избиха много повече от нацистите, но никога не съответстваха на Холокоста при систематизирането на геноцида. Уникалността на Холокоста и огромного внимание, което правилно му се обръща, са помогнали да се гарантира, че нацизмът ще има по-лошо име от комунизма.
Причина номер 3:
Комунизмът се основава на добре звучащи теории;
Нацизмът не е. Базира се на отвратително звучащи теории. Интелектуалците като цяло - включително тези, които пишат история са съблазнени от думите до такава степен, че те считат действията за по-малко значими от думите. Поради тази причина те не са насочили толкова внимание към ужасяващите действия на комунистите, отколкото към тези на нацистите. Те отхвърлят злините на комунистите като ги наричат "извращения на истинския комунизъм". Но те разглеждат нацистките зверства (правилно) като логичните и неизбежни резултати от нацизма.
Причина номер 4:
Германците напълно разкриха злините на нацизма, поеха отговорност за тях и се опитват да ги изкупят.
Руснаците не са направили нищо подобно по отношение на ужасите на Ленин или Сталин. Напротив, Ленин, бащата на съветския комунизъм, все още е широко почитан в Русия, а що се отнася до Сталин, както казва руският историк от Лондонския университет Доналд Рейфийлд, "Хората все още отричат, по твърдение или по подразбиране холокоста на Сталин". Още по-малко Китай разкри най-големия масов убиец и поробител от всички тях, Мао Дзедун. Той остава почитан в Китай. Неговият лик е на всяка китайска банкнота. Докато Русия, Китай, Виетнам, Куба, Северна Корея не признаят злините, извършени от техните страни по време на комунизма, те ще останат по-малко известни от злините на германската държава при Хитлер.
Причина номер 5:
Комунистите избиваха предимно собствените си народи.
Нацистите, от друга страна, избиха много малко колеги германци. "Световното мнение" (този до голяма степен безсмислен и аморален термин) смята убийството на членове на собствената група за далеч по-малко забележимо от убийството на външни лица. Ето защо, например, чернокожите, убиващи милиони колеги чернокожи в Африка, не предизвикват почти никакво внимание от "световното мнение".
Причина номер 6:
Според левите, последната „добра война“ е Втората световна война, войната срещу германския нацизъм и японския фашизъм. Левицата не разглежда войните срещу комунистическите режими като „добри войни“. Например американската война срещу виетнамския комунизъм се счита за неморална, а войната срещу корейския комунизъм - и нейните китайски комунистически поддръжници - просто се игнорира. Докато левицата и всички институции, повлияни от левицата, не признаят колко зъл е бил комунизмът, ние ще продължим да живеем в морално объркан свят. Междувременно всички добри хора дължат на жертвите на комунизма да научат какво се е случило с тях. Дори по-лошо от това да бъдете убит или поробен е свят, който дори не знае, че сте били.
 
Dennis Prager
Текстът е взет от видеото: