Защо не може да има евроатлантическо правителство с мандата на ГЕРБ?

Evgeni Kanev

Защо не може да има евроатлантическо правителство с мандата на ГЕРБ?
Не просто защото ГЕРБ има много грехове към демократичните сили за 12 годишното си управление;
Не просто защото ГЕРБ е еманация на клептокрацията;
Не просто защото никой друг не е правил повече услуги на Путин от ББ.
Всичко това са факти от миналото, които никой добросъвестен коментатор не би могъл да отрече. А и повечето, които се смятат за анализатори, а не глашатаи на ББ не ги и отричат. Но зоват: сега ще е различно; във война сме; трябва да влезем в еврозоната; идва тежка зима; да махнем Радев.
Всички са важни, но тактически аргументи с тежки стратегически последици за България.
Първо, разликата между Радев и ББ е само в геополитическите табелки. Както е очевидно за всеки безпристрастен анализатор - откакто почна войната, те нямат спорове помежду си, действат в синхрон, свалиха правителството със съвместни и координирани усилия, а сега заедно атакуват ДБ, но от различни ъгли с една цел - притискане за влизане в управление, но под палката на ГЕРБ. Целта е прозрачна - укриване на зависимостите от Кремъл и изпиране на ББ - защото е ясно, че в близко бъдеще редовно правителство е възможно само около ГЕРБ или Промяната.
Второ, призивите да “седнат и да се разберат” за програмно правителство са същите като призивите Путин и Зеленски да “седнат и да се разберат”. След като ББ измами РБ и свали ДБ от власт само преди месеци, а Путин разруши Украйна. Наивност без край. И ББ, и Путин са силовики, те действат само от позиция на силата. Просто е - те участват само в игра, където командват.
Трето, ББ е последният човек, който спазва договори и обещания, защото е токсичен. Затова с ГЕРБ не можеш да бъдеш в каквато й да било форма на коалиция, освен като младши, подчинен партньор, след която ще бъдеш политически изхрускан. Това е последното, което всеки милеещ за демокрацията у нас би желал.
Четвърто, влизането в еврозоната с ББ начело на парада е катастрофа - под неговия диктат БНБ ще пренасочи активите на валутния борд, да гадаем ли как и къде?
Пето, най-удивителното за мен е, че никой от загрижените и неподкупни анализатори - сред които доста мои приятели, които силно уважавам - не апелира към ГЕРБ, а не към ДБ да подкрепи втория мандат с ПП и ДБ с техен премиер. Като знак за помирение - след като ги свалиха само преди месеци и в защита на тезата, че ГЕРБ е национално-отговорна партия и слага България на първо място.
Не че това предложение ще се случи, но със сигурност ще знаем, че ББ няма да е имал нищо общо с него.
 
 
11
 
36