You are here

Защо Тръмп защитава Путин?

Конфузията е пълна: американските тайни служби обявиха, че Русия се е месила в предизборната кампания в САЩ, но Тръмп явно вярва повече на Путин, който го уверил в противното. Какво означава това? Коментар на Р. Везер.

 

Почти няма друга външнополитическа тема, по която Доналд Тръмп толкова трайно да следва една линия, както в отношенията с Русия. Спрямо Китай той се извъртя на 180 градуса, по същия начин промени и изявленията си по адрес на канцлерката Ангела Меркел.

За Северна Корея, за Сирия и за други конфликти казва ту едно, ту друго. Но за руския президент Владимир Путин Тръмп се изказва все така положително – и по времето на предизборната си борба, и след нея.

И само когато в САЩ се надигне особено остра критика срещу странните му изявления, той прави по някое малко уточнение.

Райнхард ВезерРайнхард Везер

 

Същото се случи за пореден път и сега. Най-важните американски тайни служби излязоха с оценката, че миналата година Русия се е намесила в предизборната борба в САЩ, а Тръмп веднага помете това твърдение с думите, че вярва на президента Путин, след като той отрича да е имало подобна намеса.

Конфузията не стана по-малка от направеното с половин уста доуточнение, че той, разбира се, заставал зад своите тайни служби.

Просто това е поредното доказателство колко спешно се налага да бъдат разследвани отношенията между екипа на Тръмп и Москва.

Райнхард Везер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”

www.faz.net