Защо усвояваме огромни еврофондове от поне 19 години, а си оставаме най-бедната държава?

Vladislav Panev

Слушам вицепремиерът Пеканов по БНР и се надявам въпросите, които се е заел да анализира да са риторични за него. Даже вярвам, че е така.
Защо усвояваме огромни еврофондове от поне 19 години, а си оставаме най-бедната държава? Защо няма частни инвестиции, а емигрантите внасят най-много пари? Защо големите компании ни заобикалят?
За мен на всички въпроси отговорът е един и същ и съм го говорил стотици пъти. Огромното количество безплатни пари разваля средата за живеене и бизнес. Десетки хиляди ценни хора се занимават с писане на безсмислени проекти с цел да отговорят на изискванията на поредната програма. Вместо с пазарни похвати да завладяват нови пазари.
Вижте само в кои отрасли са най-големите скандали. Точно там, където държавата контролира процесите. Земеделието с огромните субсидии, които така пакетирани обезлюдяват селата. Строителството на пътища. Енергетиката със субсидиите дори за горене на вносни боклуци. Нали се сещате, че поощряването на "нашите" хора разрушава нормалната среда за бизнес. Кой нормален ще инвестира ако знае, че могат да му откраднат фирмата, че поръчките са нагласени, че ако нямаш вуйчо владика държавата е мащеха.
България може всичко! Въпреки изброеното. Виждаме другата страна на медала. Износът ни расте, сектори, в които няма сериозна държавна намеса процъфтяват. Изяждат корупционерите. Всяка седмица има новини за български компании, които печелят проекти в какви ли не сфери в чужбина. Привличат финансиране. В ИТ, индустрия, ВЕИ, в какво ли не.
Топзадача е да създадем среда за взаимодействие между капитала и бизнес идеите. Все още фондовете за рисков капитал, бизнес ангелите, борсата, оперират с малко средства.
Успешните държави в региона са такива, защото отдавна не разчитат на безплатни пари. Полски компании привличат милиарди от ИПО (писал съм и за тях) например. Затова настигат Запада. Трябва да осъзнаем, че безплатен обяд няма. Имаме прекрасна среда. Свободна търговия с най-богатите. От нас си зависи!
 
Фейсбук
снимка : BNT