You are here

Защо 20? Пет заплати на шапките

Защо 20? Пет заплати на шапките Полицаи, военни, агенти от ДАНС, охрана на затворите... Всички те, както и досега, ще получават по 20 заплати накуп при пенсиониране. Както и досега, държавата ще плаща и осигуровките им. На това му се вика солидарност в криза - българите (минус 8-9%) солидарно обедняват, „шапкарите“ това не ги засяга.

Проектобюджетът за 2012 г. показва, че парите за ведомствата, които би трябвало да осигуряват реда и сигурността на гражданите - не само комфорта на властта и снабдяването с информация на управляващата партия - са орязани минимално.

Разбира се, целесъобразно е да не се взема от парите на МВР и ДАНС. Толкова труд хвърлиха по изборите, наред с шефа си-отпускар Цветан Цветанов.

Целесъобразно е да не се изземва и от компенсациите на военните при пенсиониране. Как иначе ще бъдат мотивирани хора да постъпват в редиците на българската армия, е резонният въпрос. Но истината е по-друга. Догодина, както стана ясно, ще се съкращават хора, при това от "тежкия генералитет" и онези, дето топлят бюрата в МО. А тези, дето сега блъскат по мисии, набиват крак като професионални войници и водят чергарски живот, не се знае какво ще ги застигне по-нататък...

Но ако за военните донякъде е оправдано, редно ли е да се прави и за МВР - предвид резултатите, които дава за справянето с престъпността. Няма пак да споменаваме продължаващите телефонни измами, кражбите, както и факта, че полицията тотално изгуби дирите на оня от Ябланица, дето изпозастреля куп близки...

Т.е. ако МВР трябваше да разчита на "програмно бюджетиране" - сиреч пари срещу проекти/работа, можеше да слезе доста под единия си милиард.

Ситуацията е отново дежа-вю - от проектобюджета за 2011 г. Когато пак си беше криза, и тя не мина, както все пророкува човекът, на който това не му е работа - Симеон Дянков.

Тогава финансовият министър, (даже вицепремиер), се опита да среже нещо от бюджета на МВР. И МВР оряза празни щатове. Сега отново плахичко поиска същото. И пак същото - този път не празни щатове, а някакви си 0.06%.

Догодина ще е по-голяма криза. Пенсионерите, майките и хората, които са най-уязвими, не просто ще станат по-бедни, а ще станат по-гладни. Следователно държавата, ако ще полага грижи, трябва да положи грижи за тях. Тези, които са на работа, ще трябва, явно, да са доволни от факта, че имат такава.

Как така в бюджет 2012 се дават 1. 63 млн. лева за 25 нови коли и 1 микробус на парламента, още 1.5 млн. лева за превръщане на бившия партиен дом в нова пленарна зала и други 1.7 млн. лева за ремонти, включително и на почивната база в Банкя? След като видяхме неработенето им по избори - и нескончаемите пътувания за партийни цели с парламентарните коли...

Как така се предвижда, при толкова стегнати приходи за догодина, разходите на Министерския съвет да се разтягат като ластик - с възможността да коригира когато си иска, парите от хазната? През 2012 г. е предвидена възможността държавната субсидия да нарасне до 116.3 млн. лева, а общите разходи - до 148 млн. лева, при положение, че в проекта иначе е вписан бюджет от 77.5 млн. лева...

Премиерът Бойко Борисов не проведе до момента нито една реформа в сферите, които гълтат най-много средства - здравеопазване, образование, пенсионна система. Да бъде така добър - избори няма, следователно няма нужда от рязане на ленти, да се съсредоточи най-сетне върху същинската работа. Мат'ряла.

Webcafe.bg