За Бургас най-важен е пърформансът

За Бургас най-важен е пърформансътСтотици хиляди лева ще включат града ни към изчанчените идеи на разни творци

Сигурно не разбирам така задълбочено тази странна дума пърформанс като нашия кмет.

Той явно има подходящо образование за такива модерни думички и изкуства. Най-важното е, че е готов да експериментира и едни бургаски хора на изкуството в кръг близък до местната власт да получат едни пари и да направят едни ми ти чудесии, че дори и сами те трудно могат след това да обяснят какво са искали да кажат на обществото, но нейсе...

Развива се Бургас, развива се културата му, щом разни селски фондации от близо и далеч ни помагат да се включим... Това за включването го разбирам, ама не ми е ясно как, къде и кога и най-важното с какво?!!

Може би трябва да се включим в играта, или в далаверата или в европейската култура...

За Бургас най-важен е пърформансътВажното обаче е, че някои ще се включат... Ще се включат в поръчки за десетки и стотици хиляди европейска пара. На това му казвам аз пърформанс...

Не се заяждайте да ме питате за определение на пърформанс, може би и аз не го зная, а може би и трудно се определя, но виж кметът Николов и зам.-кметицата Ананиева сигурно вече знаят доста за него защото един проект, едни пари, вече са спечелени и дори разпределени по  едни поръчки между едни фирми и едни хора.

Ето какво дава като информация Литературен речник за пърформанс:

перформанс, пърформанс – фр. „от форма”; постижение, успех; тест за интелигентност; изпълнение, извършване; действие, работа, проява; подвиг, постижение; представление, забава, концерт; номер /цирков и пр./; сутрешен театър; матине; кинопредставление без прекъсване; техническа характеристика /на машина/, експлоатационни качества, производителност, коефициент на полезно действие; пренебр. що за поведение!

За Бургас най-важен е пърформансътОт средата на ХХ век  намират разпространение нетрадиционни форми на художествения живот. Те намират отражение в интерактивните художествено-сценични форми.

Пърформансът може да бъде спектакъл, представяне на театрално, музикално, танцово или друго действие, иначе казано пърформанс не е нещо ново и непознато, а жанр, от рода на спектакъла, който съчетава няколко сценични изкуства. Дори се използвал и в арт-терапевтичната практика, да се обсъдят традиционното определение на границите на психотерапевтичното пространство. Добре че в Бургас нямаме Четвърти километър иначе щяхме да се припознаем в писанията на д-р Тони Филипов, но и при нас лудите не са малко...

В Бургас работа и хляб няма, но култура... има?! Дори и пърформанс вече си имаме, но запомнете този материал, защото пак ще го срещнете по-нататък. Както казва местната власт, важно е да включим града... Туй изложби, уъркшоп, интерактивни арт инсталации, пърформанс, концерти, кино... В Бургас ще ври и кипи от нестандартни артистични решения, които разбира се ще ни помогнат да се включим. Дали да си включим мисленето, или просто да си включим зяпането, или да си включим въображението и може би да си представим, че живеем в Европа (а не в Ентропа, както представи нещата Давид Черни чрез своята артинсталация в Брюксел), сигурно някой надарен с фантазия ще ни открехне.

Началото на тази културна революция е един европроект и отминалата 2011 г., през която община Бургас спечели проект, озаглавен „Завръщане в Бургас: минало, настояще и бъдеще“. Този проект се финансира по ОП „Регионално развитие“ 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз.

В овехтялото и полуразпаднало се място в морската градина, на една ръка разстояние от плажа, където обичат да се събират бургаските художници, наричано още Графична база, представители на медиите бяха осветлени през миналата година от зам.-кметът Йорданка Ананиева и главният общински PR и директор на дирекция „Култура, маркетинг и връзки с обществеността“ Весела Йорданова за дейностите на Фестивала „Включи града“.

Изненадващо се оказа, че този проект е продължение на инициатива на кмета Димитър Николов, наречена „Завръщане в Бургас“. Целта му била да се засили ролята на културата в процеса на обновление и развитие на нашия град и този път вероятно няма да се развиват фантастични тези, за печалба от туристи, милиони и т.н. Просто фестивал за бургазлии и още нещо... Нещото са едни 322 800 лв. дадени на едни хора да ни включат, а може би и да ни оправят...

Бюджетът на проекта обаче надхвърлял  800 хил. лева и щял да се изпълнява за две години.

За Бургас най-важен е пърформансътФестивалната сцена щяла да е в морската градина, в пространството от Културен център Морско казино до Графична база. Всички които са там по време на фестивала можели да участват.

Е, едни за кеф, а други за кеф и пари, но такава е хавата... Важното е, че ще участват, ама в какво?!!

Едно от хубавите неща е, че ще се накупят разни техники и т.н. за подобни мероприятия с европейски пари, което не е лошо, а на разни млади творци, които нямат достатъчно възможности за изява ще им се предостави възможност за изява в попрището на модерното изкуство.

 Доволни ще са и търговци и купувачи, нали се сещате...

Един ден се зачетох в сключените договори с възложител община Бургас по обществени поръчки и открих интересно за мен четиво в един от тях, според който точно по този проект бяха избрани една добре известна печеливша фирма организирала фойерверките за победата на местните гербаджии на парламентарните избори през 2009 г. и може би случайно или заради качествата й предпочитана години наред да изгражда новогодишната и коледната украса на общината. Договори донесли няколкостотин хиляди лева поръчки за фирма „Кригея парти“. И в тази поръчка тя не беше пропусната и печели общо 115 440 лв. с ДДС за организиране на сегмент – изложби, за организиране на сегмент-концерти и за организиране на сегмент -кино.

Е, който се е представил добре бива сигурно поощряван от местната власт, а може и да няма толкова способни други рекламни агенции в Бургас?!!

Не ми е затова думата...

Родопско село със 136 души население твори пърформанс за фестивал в Бургас за 84 000 лева

С изненада за мен открих, че разни сдружения и фондации регистрирани в села с по стотина жители из Родопите, където може би мечките са повече от местните жители са спечелили и те от този проект и ако друго не, те са включени към поръчките за няколко десетки хиляди лева.

Примерно Фондация „За Родопите“ с адрес с. Бостина, община Смолян беше спечелила организирането на сегмент – пърформанс за „скромната“ сума от 84 000 лв. с ДДС...

За Бургас най-важен е пърформансътКъде е Бургас, къде е селцето Бостина, което има едва 136 души население по данните от последното преброяване, но пък там имало пърформанс...

Сетих се веднага за един коментар във форум свързан с пърформанса и се изкушавам да го споделя с вас в оригинал и без редакция:

„Ама колеги, моля ви, каква е тази олигофренска дума?!?!?!? Кой е този „титан на мисълта“ наложил тази дума в иначе красивият Български език. Вие синоними знаете ли какво е? Или го карате на готово- copy-paste от английския?“

Сигурно има такива от нас, които споделят подобно мнение с риск да ни обвинят, че сме назадничави и не искаме да признаем понятието придобило такава европейска гражданственост, че дори и в смолянското село Бостина се е утвърдило... Не искаме да обиждаме творците, но на гол странджански тумбак чифте пищови (пърформанс) едва ли много му отива в тази криза. Но в подобен случай Алеко добре го е казал: „Имал си бол пари-платил си я“.

Явно община Бургас е богата община щом може да осигури макар и чрез европейски средства  84 000 лв. за едно НПО- Фондация „За Родопите“?!!

Сумата представлява около 10% от средствата отделени по бюджет 2011 г. на община Смолян за почивно дело, култура и религиозна дейност?!!

Прословутата фондация дори я няма въобще в културният календар на община Смолян за 2011 г., а в Бургас тя участва във фестивал през ноември 2011 г. и печели обществена поръчка за сума, която е една десета от бюджета за култура на Смолян, който е 888 089 лв.?!

В сайта на община Смолян в раздел „Култура“ няма и дума за „изтъкнатите“ специалисти по пърформанс, може би пък там са повече българи, отколкото европейци...

Уверете се в това:

„Община Смолян разполага с много добра интелектуална и материално-техническа база за създаване  и разпространяване на културни ценности. Смолян е център на значими културни прояви – Националният фолклорен събор „Рожен“, Международните младежки фолклорни „Орфееви празници“, Международен пленер по живопис, Майски културни тържества, традиционния празник на кукерските и За Бургас най-важен е пърформансътмаскарадни игри “Песпонеделник” в с. Широка лъка, Международен етно-джаз фестивал July Jazz, Празници на Смолян с 21 октомври – Празник на Смолян, по повод Освобождението на Родопите от османско владичество по време на Балканската война – 1912 г.,  и др.

Центрове на съхранени традиции и културен живот са Родопският драматичен театър „Николай Хайтов”, Историческият музей „Стою Шишков”, който има изключително богата археологическа и етнографска музейна сбирка, Художествената галерия, притежаваща платна на най-големите български художници.“

Дали сме много щедри според решенията на местната администрация или има още нещо...

Според сайта на фондация „За Родопите“в раздел „Спонсори и партньори“ откриваме, че                           стратегически партньор на фондацията от малкото смолянско селце е Сдружение „Танц БГ”/Бургас, което се помещава на  ул.”Гладстон”47, Младежки културен център, Бургас 8000. Нещицата май започват да се осветляват.

Сдружение ТАНЦ БГ е неправителствена организация, регистрирана през 2000 г. от Танцова компания ДЮН в Бургас. Мисия на организацията е развитието на българския съвременен танц в национален и международен мащаб, както и неговото разпознаване като част от съвременната култура на България, научаваме пък от техния сайт.

Техни партньори са субсидирания от община Бургас Младежки културен център и Регионална библиотека-Бургас, която се издържа от държавата с 342 450 лв. през 2011 г.

 Община Бургас щедро дава от нашите пари 346 760 лв. през миналата година за МКЦ, но само за някакъв си пърформанс на родопчани и сие отпуска сума над 24% от годишният бюджет на МКЦ за 2011 г.?! Щедри ли са тези общински мъдреци или има нещо друго?!

Футболен мач между светци и порно звезди или абсурди на пърформанса

И все пак, ако не ви е ясно за какъв вид изкуство става дума, че е толкова скъпо и ценено от еврочиновниците и бургаските ни управници ще се надявам следният текст цитиран от един сайт по темата пърформанс да ви даде представа. Насладете му се:

„Проектът ±359 Topology - три дни в “Склада”

Футболен мач между светци и порно звезди, приготвена от корони на кралици на красота туршия, уникално дърво с истории от миналото - това са част от пърформанс - инсталациите, които столичани ще могат да видят на 16, 17 и 18 септември 2010 година в „Склада“.

...

±359 Topology съдържа близо 10 провокативни елемента, които показват визията на артистите за това какви са културните и обществени трансформации в България през последните 25 години. В основата на проекта са използвани биографични данни, исторически факти и лични спомени.

За Бургас най-важен е пърформансътВ продължение на три дни посетителите на изложбата ще могат да поиграят покер с карти-икони или да гледат футболна среща между отбора на светците и отбора на порно звездите.“

Спомняте ли си, че някой даваше над милион общинска пара за вероучение, православие и какво ли още не?!

А сега бургазлии могат да се насладят на такова изкуство, което им предлага футболен мач „...между светци и порно звезди...“ Много православно, много българско, направо европейско...

Репетицията за подобно „включване на града“ вече е проведена под мъдрото ръководство на кмета и неговият зам.-кмет по културата в ДТ „Адриана Будевска“.

“ЕРАТА НА ВОДОЛЕЯ 2011”

6-ТИ ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ФИЗИЧЕСКИ И ВИЗУАЛЕН ТЕАТЪР И ПЪРФОРМАНС

БУРГАС, 8-10 ОКТОМВРИ 2011

ПРОГРАМА

8 октомври 2011, събота

Зала ДТ “Адриана Будевска”, 19 ч

Център за изкуства “За Родопите” (Бостина) и

Център за независима култура “Захрада” (Банска Бистрица)

“КЪЛБО”

Режисьор Петър Тодоров

Участват Яро Винарски и Десислава Минчева

...

Програма “Спектакли на свещи”

Зала Културен център “Морско казино”, 22 ч

Лезли Бейкър (Монреал)

“ДА ТИ ГО Н..., Ш... ПЕРВЕРЗНИК”

Режисура и изпълнение Лезли Бейкър“

Това е част от програмата на култовият фестивал на пърформанса в Бургас...

Впечатление прави богоугодното заглавие на една от постановките:

“ДА ТИ ГО Н..., Ш... ПЕРВЕРЗНИК”

Внимание текст неподходящ за деца на възраст 18 години!!!

Ако бях на телевизионния екран трябваше да изскочи при подобно заглавие червена точка с цифрата 18 по средата й, а аз предупреждавам и се извинявам за подобно цинично заглавие цитирано в този материал, но ако желаете преведете го и по друг начин, то не е мое творение.

В заключение ще кажа, че обичам изкуството в почти всичките му форми, но такъв пърформанс ми идва малко много и като ценности и като средства похарчени за подобни спорни атракции ( фестивали ) и то във времена на криза.

Сигурно подобен проект можеше да включи нещо по-качествено и харесващо се на по-широка публика срещу немалката сума от 322 800 лв. Надявам се поне другите сегменти на този фестивал да са по-нормални и творците от село Ясна поляна (?!?) примерно да ни изненадат с добро решение на т. нар. интерактивни арт инсталации...

Предлагам им тема за творчество: От Пода до Брюксел...

Приятни изживявания на бургазлии и на техните нови духовни лидери с пърформанса на ГЕРБ!

Христо ТОДОРОВ