За ДАНС 75 млн. бюджет... БАН да си избере Стоичков

Въпросът с ликвидацията на БАН може да се реши бързо и лесно - Общото й събрание да свика извънредна сесия и да изберат Христо Стоичков за председател на академията. Вече има титла доктор, на заседанието ще го изберат и за академик, и за председател на БАН едновременно.

Така ще си решат всички проблеми. Стоичков веднага ще им докара известни учени от цял свят с готови проекти за какво ли не. И премиерът веднага ще ги подкрепи. А сега слуша ли някой как говори Борисов за БАН? „Така както ЕК работи с нас, ние ще работим с БАН”, казва той. Все едно става дума за чужда държава, а не за българска академия. Премиерът щял да даде пари само за съфинансиране…

Сега бюджетът на Дянков дава на БАН 54 млн. лева, с 5 по-малко от миналата година, когато беше орязан с 30% спрямо предишната. От БАН бяха съкратени или напуснаха сами 1400 души, закрити са и 27 института. Това не стопли достатъчно сърцето на Дянков, който иска пълна ликвидация и стяга примката всяка година. Само за МВР не намалява бюджета. Миналата го вдигна с 5%, за тази увеличението е умело прикрито с разни пера.

Натрапва се едно скандално сравнение - за ДАНС (още една полицейска служба в полицейската държава) - за 2012 година е предвиден бюджет от 75 млн. лева. И това им се вижда малко там. Като разделиш бюджета на средна заплата от 2000 лева, без осигуровките, които им поема държавата, излиза, че там работят 37 000 души.

При създаването на агенцията, в която всичко е секретно, се говореше, че там са назначени 3000 души. После уж имаше няколко съкращения, но колко работят сега там, не се знае. И за какво харчат толкова пари, досега няма ясен отчет. При положение, че държавата и МВР поемат много от разходите им - за охрана, за сгради и др.

Знае се само, че в ДАНС са недоволни от малкия си бюджет, който е по-голям от този на БАН, с всичките му институти и учени. А в ДАНС има отдели, които дублират ГДБОП и други служби на МВР. Те са измислени от полицейските бюрократи само като сладка служба за заслужили от търкане на меки столове полицейски задници, които отидоха в ДАНС на по-висока заплата.

Преди дни парламентарната комисия за контрол на ДАНС, под председателството на човека от БСП Дъбов, отхвърли бюджета, защото били малко парите за агенцията. Нямало да си изпълнява функциите.

Били им съкратили парите в сравнение с предишни години. Ами нали Цветанов и Борисов се заканваха преди изборите въобще да закрият ДАНС? За какво наливат в него пари? И без друго сме полицейска държава, с най-голям дял разходи за полицията от брутния вътрешен продукт в целия ЕС. И в тези разходи не влиза ДАНС. Той е черешката на тортата.

В държава, която дава повече на полицаи, отколкото на учени, избуява престъпността, вместо да намалее.

e-vestnik

 

с държавата и с вас - Пенгезов да бъде върнат на поста си, Веселин Пенгезов, за който се знае, че е сложен от Алексей Петров, за да го обслужва лично, който е корумпиран, който е с няколко имота недоказани, който взе като социално слаб имоти в Приморско. Същият Веселин Пенгезов, изключително нагъл, когато отговаря на тези обвинения", набра скорост водещият пред одобрителния поглед на Цветанов.

 

Гостът обаче предпочете да се ограничи само с лаконичен коментар, че като председател на Военно-апелативния съд Пенгезов "беше раздробил обществените поръчки под праговете за провеждането на конкурси, за да могат да бъдат съгласно българското законодателство". И уточни, че това е било установено от проверка по линия на Съвета за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на ЕО.

В крайна сметка Цветанов посъветва водещия да покани съдебния шеф в студиото си, тъй като не искал да излиза, "че ние нещо си говорим, а всъщност третият човек го няма". След това плавно премина към дежурния си анализ на 20-годишния преход, зависимостите между СДС и ВИС-2, както и между БСП и СИК и завърши с пожелание към естрадната легенда Веселин Маринов "още дълги години да бъде на сцената, защото той си има своята аудитория, има си своите фенове и аз съм убеден, че това е добре за всеки един изпълнител, който има подобна аудитория".

Малин Георгиев

Медиапул