За дългосрочна демокрация е нужна къса памет

Надвечер БСП се разцепва леко. Припомнете ми, ние от тази партия кого мразехме и с кого бяхме ок?
Драго Симеонов

 

Неделя

Сънувах кошмар. Незнайно как съм попаднал в Лом и Караянчева ми заявява, че ако не ми харесва там, да се прибирам пеша. Аз обаче не мога да мръдна от място, понеже в Лом нищо не помръдва, времето е спряло.

Уж поемам в някаква посока, но напредък няма. Сломен съм. А Караянчева не млъква.

Искам поне да я спра да ми говори така, обаче Лом заглушава протеста ми с тишината си. Чувам я само как ми се кара, че не оценявам колко много е направено за нея. Като не ставам, вика, що не си направихте вие шеф на парламента? Що не го направихте, а сега критикувате? После се събуждам.

Но тя още е тук. Принуден съм пак да я слушам. И да я обсъждам заедно с вас, понеже имаме интернет. Караянчева е навсякъде. Извъди се държавник, та дрънка. И внезапно ми домъчня за Лом. Възможно ли е да си направим друг? Така и предполагах. То в това е кошмарът.

Понеделник

Днес съм значително по-ведър. Видях, че сте получили урок по парламентаризъм с няколко уикицитата от отбрани предишни председатели на Народното събрание под драматичен музикален съпровод.

Уви, нито дума от заветите на великия Станко Тодоров. Десет години изкара на поста. Антим I, Петко Каравелов и Захарий Стоянов едвам връзват общо три. Или ще го играем, че все величие се е леело от трибуната на парламента ни. Че в исторически план то е по-скоро изключение, приятели. Това е положението.

Спокойно. Всичко си има край, само суджукът на Стоичков е безкраен. Във формата на 8-ца е. Камата представи свой бранд от трикотаж и деликатеси за спомен и ни остави. А бяха времена, когато и него щяхме президент да го правим.

Да бе, знам че на майтап. Като Плевнелиев. Забелязал съм, че ако се стремиш към дългосрочна демокрация, ти е необходима наистина къса памет.

Вторник 

Бойко пак е в движение. Не физическо, както се вижда от формата му. Управлява МПС.

Голямо пътуване удари тоя човек по пътищата си. Като не ви харесва, направете си ваши, бе! Някъде пътьом го питат за Цветанов. Пътищата им се били разделили; като в брак. Цецо си имал вече ново семейство. При Бойко останали децата.

Хм, крайно интересна съпружеска метафора. Доста либерална, трябва да признаем; тихо, да не чуят радетелите на традиционното семейство. Защо ли обаче ми се струва, че бившият не се е отказала от битката за попечителство? И вече обжалва привременните мерки.

Надвечер БСП се разцепва леко. Раздвижиха се малко и веднага им зейнаха пробойните. Не се ориентирам кой кой е в ситуацията. Припомнете ми, ние от тази партия кого мразехме и с кого бяхме ок?

Сряда

За да ви илюстрирам колко добре познавам родната политика, ще ви кажа, че днес видях Георги Пирински с маска на улицата и го познах веднага. И той беше председател на парламента, да ви напомня. Сега малко му изгубих дирите на кариерата. Може би се задава нещо. Виждам, че не се излага на излишни рискове.

Уви, приключва друга кариера обаче. Тази на футболиста Борисов. И следователно клубът Бистришките тигри вече няма причина да съществува. Дадоха каквото можа; взеха, каквото им дадоха; записаха със златни букви името си в световните анали на слагачеството. Сбогом! Кой ритал – ритал.

Кака се омъжи. За централния нападател. Така е думата, де. Знам, че той по това време той беше семеен с Цветанов. В просъница дочувам шум от скъпи самолети? Пак недоволни от решенията на правителството по никое време. Абе като не ви харесват самолетите му, летете си пеша, бе!

Четвъртък

Щабът има брифинг. Мутафчийски е дегизиран. Цивилен е и с маска. Излишно е, генерале, познахме те. Някаква нова информация ли има, или просто малко го е срам да се показва?

Шегувам се, естествено, че не го е срам. Стана си и тоя човек специалист по опазването ни. Най-големи огнища, разправя, имало в армията ни. Странно, къде видя армия?! Само дайте да не го дразним, че пак ще си тръгне.

В същото време Сачева няма тази възможност. Един суров чиче от Дойче веле я върти на шиш, белким се покае. А тя брани властта като същи Павлик Морозов, ако беше станал министър.

Впечатлен съм, че говори английски с чудесен банкянски акцент. Просто да се знае коя е школата. Хей, за малко да забравя. Днес бил Международният ден на музиката. Честито! Пожелавам ви повече Караян, по-малко Караянчева да слушате.

Петък

Събуждам се с новината, че Тръмп има коронавирус. Враговете му го чакат да опъне петалата в рамките на следващите няколко часа, феновете му са убедени, че до довечера ще му е минало.

Джо Байдън пак изостава във всяко отношение. От него пък кога ли някой е очаквал нещо. От друга страна, кой да го пипне тоя китайски вирус, замислете се?! Си Дзинпин ли? В Китай COVID отдавна не е проблем. Или поне престанахме да им вярваме на информацията, след като си харесахме това-онова от „мерките“ им.

У нас здравето на БСП взе съвсем да куца, не че на някого му пука истински. Елена Йончева обвинява Корнелия Нинова, че крепяла властта. Глупости, не го вярвам. Само държа да кажа на доброто старо БСП да не прекаляват с очистителните процеси, че ще спре да ни е страх от комунистите. А ние имаме нужда някой да ни пази от тях. Освен те самите.

Събота

Аз, ако бях на мястото на Бойко Василев, щях да каня в Панорама само хора, които не харесвам, и после да се забавлявам как ги целят с яйца на излизане от телевизията.

Даже още по-напред бих отишъл. Докато тече интервюто, щях да позволя госта дискретно да бъде обстрелван. И без това е по-забавно от всичко, което казва.

Споделям ви тази идея, защото някой си Стойчо Стоев бил канен снощи да се изкаже, но после, гледам, не останал доволен от изпращането.

Не знам колко му чинят политологическите прогнози, щом не може да предвиди самият той как изглежда в очите на недоволните.

Един по-едър негов събрат се метнал да го защитава из мрежата, понеже не търпи да гледа как се разхищават хранителни продукти. Ама какво съм тръгнал да ги мисля политолозите, те винаги знаят най-добре как да не останат гладни покрай политиката.