За европейските институции не е толкова важно да бъде преследвана корупцията в България, колкото властта да остане в ръцете на хора удобни на силните на деня в ЕС.

Свободен Форум

През месец май, 2019г. ние като членове на сдружение „Свободен Форум“ подадохме сигнал до Европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ за явни злоупотреби с европейски структурни фондове на стойност стотици хиляди евро.
Десет месеца след подадения сигнал служители на ОЛАФ се свързаха с нас и ни поканиха на среща в сградата на АФКОС на ул. "Георги Сава Раковски" № 112 , за да дадем показания, като трябваше всеки от нас да бъде разпитан поотделно. На насрочената дата отидохме на указаното място и всеки от нас разказа какво знае и как е разбрал за случая за който смятаме, че е злоупотребено с европейски пари. След това разследващите от ОЛАФ ни увериха, че скоро някой от тях ще се свърже с нас ако е необходима допълнителна информация или да ни уведомят за резултата от техните действия. Беше започнато разследване с номер OC/2019/0407/А3.
Неочаквано за нас беше, че разследващи по случая се оказаха двама български служители на ОЛАФ. Бяхме учудени от факта, че от ОЛАФ са назначили българи да работят по случая имайки предвид корупцията в България и възможната връзка между разследващите и заинтересованите лица. Още тогава се усъмнихме, че разследването няма да доведе до резултат и направихме проучване за въпросните българи - служители на ОЛАФ. След като прочетохме детайли свързани с кариерите на двамата, опасенията ни се засилиха още повече.
Първият от тях - Георги Костов е с биография, на която дори бившия министър на Регионалното Развитие и Благоустройството от едно от правителствата на Бойко Борисов и вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка - Лиляна Павлова (внучка на функционер от ЦК на БКП) би завидяла. Прилагаме връзка към профила му в LinkedIn.

https://www.linkedin.com/in/georgi-kostov-ab297356

Георги започва кариерата си като стажант не къде да е, а в Министерството на Външните Работи на България, като там пише политически речи и анализи свързани с различни проблеми засягащи сигурността на ЕС. Продължава като стажант в постоянното представителство на България в ООН в Женева, Швейцария. После в биографията му е записано, че е бил шеф на отдел във фирма за която не можахме на намерим информация онлайн - Royal Assets Management (Royal Group). Продължава като стажант в делегацията на ЕС в Ханой, Виетнам. След това е стажант в международния отдел на италианската компания Fineurop в Милано за която има откъслечна информация в Интернет. Продължава като стажант в Европейския Парламент като асистент на някой от евродепутатите. Не става ясно обаче на кой. Кариерата му продължава като шеф или партньор в няколко финансови фирми в София. След което е назначен за външен одитор към Социалния Департамент на Европейската Комисия или DG EMPL. През последните 3 години и няколко месеца Костов работи като разследващ към ОЛАФ. Какво точно разследва обаче, е друг въпрос.
Ключова част от биографията на Георги Костов е, че защитава докторантура не къде да е, а в небезизвестния Библиотекарски Университет в София със специалност Национална Сигурност / Конкурентно разузнаване.
За повечето хора не е тайна, че Библиотекарския университет е тясно свързан с така наречения, печално известен „Библиотекарски Кръг“ чиито представители са водещи фигури на същия университет, като според медиите, един от тях е Стоян Денчев – дългогодишен ректор 2002-2018г. както и вицепрезидент на Мултигруп. Другия е небезизвестния Димитър Иванов – Гестапото, който е бил преподавател пак там по „Духовност и лидерство и Аксиология и национална сигурност “ каквото и да означава това. Димитър Иванов е по-известен с това, че е последния началник на 6-ти отдел на злокобния репресивен апарат на Българската Комунистическа Партия – Държавна Сигурност. От 1991 до 1996 г. Иванов е и вицепрезидент на Мултигруп точно като колегата му Денчев. Говори се и се пише в медиите, че хора като посочените по-горе решават съдбата и геополитическата ориентация на България.
Другият български разследващ по нашия случай - Васил Киров е назначен за шеф на отдел в ОЛАФ и по-точно отдел „Директни Разходи“, като преди това е бил шеф на отдел „Външна Помощ“ пак към ОЛАФ. Ето и профила му в LinkedIn:

https://www.linkedin.com/in/vasil-kirov-8545b677

 

Според профила му той е завършил право в „Софийския Университет“, след което получава докторска степен по философия, не от къде да е, а от „Московския Държавен Университет Ломоносов“. Само можем да предполагаме дали Киров има обвързаности с Русия.
В България работи първо като директор на Агенцията по Финансово разузнаване към финансовото министерство и това става по време на правителството на НДСВ и после тройната коалиция – 2002-2008г. През 2006г. става и председател на комисията „Moneyval“ към съвета на Европа която уж се бори с прането на пари и финансирането на терористични организации. Казваме уж, защото не е тайна, че основните играчи занимаващи се с пране на пари са именно хора свързани с Русия, освен това не са малко и подозренията, че те се занимават и с финансиране на терористични организации. Затова ни учудва факта, че за председател на тази комисия е избран възпитаник на Московския Държавен Университет.
Най-интересната част в биографията на Киров е, че малко след създаването на ДАНС – „Държавна Агенция по Национална Сигурност“ (от руския поданик Сергей Станишев, тогава министър председател на България, а сега председател на втората по големина партия в Европейския парламент), Киров е назначен за шеф на дирекция финансово разузнаване. За повечето хора не е тайна, че в самото начало след създаването на ДАНС в структурите ѝ бяха назначени основно бивши офицери от ДС – поне 80%, като останалите бяха техни роднини. Предвид тези факти и коя е алма-матер на Киров, назначаването му като шеф на дирекция в ДАНС не е учудващо. Тук пак е добре да припомним факта, че Димитър Иванов – Гестапото е последния директор на 6-ти отдел към ДС, така че нищо чудно, същия да е кадрувал при назначенията тогава в ДАНС.
След гореизложените факти можем да предположим, че хора като Гестапото кадруват и при назначения на българи в европейски структури като ОЛАФ. Тук сме сигурни, че ще се намерят хора които да кажат, че там назначенията стават с конкурси, но по тази логика същото би трябвало да важи и за назначенията в България, а знаем какъв е печалния резултат у нас, като при това сме напълно сигурни, че всичко това е добре известно в Европейската Комисия.
Тук обаче има един много по-обезпокояващ въпрос и той е - Кой разпредели нашия сигнал да бъде разследван от тези двама български служители на ОЛАФ? Със сигурност хората разпределили нашия случай не са били българи. Това поражда съмнение, че за европейските институции не е толкова важно да бъде преследвана корупцията в България, колкото властта да остане в ръцете на хора удобни на силните на деня в ЕС. Изглежда, че с тяхното любезно съдействие, финансова подкрепа и затваряне на очите вече 12г. на власт в България е ПП ГЕРБ - поредната партия бореща се за запазване на статуквото в посткомунистическа България, където бившите комунисти и техните роднини заедно с кадрите на бившия репресивен апарат на ДС управляват страната. Те са и основния генератор на престъпността и корупцията у нас. След казаното по-горе ни се струва, че съвсем съзнателно от Европейската Комисия разпределят европейските структурни фондове към обръчите от фирми свързани с властта в България и въпреки постоянните публични скандали за злоупотреби финансирането продължава.
Едно събитие което се случи преди около месец, затвърди опасенията ни, че европейските институции работят в интерес на удобните им управляващи в България. В началото на февруари по време на разгара на предизборната кампания в България и медийната война между премиер и президент, от ОЛАФ оповестиха, че е започнато разследване заради нарушения в обществена поръчка за покупка на голям брой полицейски джипове. Те са доставени през 2018 г., платени са със средства от европейския фонд "Вътрешна сигурност" и затова процедурата е проверена от ОЛАФ.
Представители на ГЕРБ коментираха, че поръчката е от 2017 г. по времето на служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от президента Румен Радев. Тогава министър на вътрешните работи е Пламен Узунов, който днес е съветник на Радев.
На нас ни е ясно още от сега, че това няма да доведе до нищо, но ни е странен факта, че всичко това се случи и оповести публично по време на предизборна кампания.
След всичко това следва да си зададем въпроса не е ли ОЛАФ един напълно безполезен орган, който поглъща стотици милиони евро – пари платени от европейските данъкоплатци, за да може хора предполагаемо свързани с Библиотекарския кръг в България да си получават заплатите в Брюксел и дали тази институция не се използва като политическа бухалка по време на избори за да може удобните на администрацията в Брюксел да печелят активи.
Вече повече от година няма развръзка по нашия случай и никой от представителите на ОЛАФ все още не се е свързал с нас по какъвто и да е повод.
Следващата наша публикация ще е свързана с това как един местен сервитьоро-олигарх, лежал в ареста за контрабанда на цигари е усвоил десетки милиони евро от европейските структурни фондове. За него обаче сме сигурни, че разследване няма да има - нито от страна на българската прокуратура, където в случая няма смисъл да обясняваме защо, нито от страна на ОЛАФ . И няма как да има, ако излезе вярно, че хора като Митьо гестапото кадруват при назначенията в ОЛАФ.
Фейсбук