За една студена вода или за много повече лобират депутати

Емилия Милчева

Когато един закон е приет на първо четене през есента на 2017 г. - и на второ през юни 2020 г., значи лобизмът и сблъсъците по него са били твърде силни. Така е. Става въпрос за Закона за храните, за който онзи ден вицепремиерът Валери Симеонов “изведнъж” рече, че не отговаря на европейска директива и от НФСБ ще внесат поправка. Защото от Брюксел са ни напомнили, че не може води от един и същи извор да се предлагат под различни наименования. А ще внесат поправка, ‘щото депутатите заметоха спорните текстове под килима и оставиха “горещия картоф” за минералните води да се решава с Наредба към закона. Гледам, че някои медии пускат едно или друго становище, но никоя не се наема да обясни за какво аджеба става въпрос - те си знаят защо .

Занимавах се с този закон покрай един материал за списание през 2018 г. Отдавна не бях виждала толкова много становища по един проект. Над 30 на брой, но една трета се падаха на две организации - Съюз на безалкохолната промишленост (СБП) и Асоциация на производителите на безалкохолни напитки (АПБН), които воюват по раздел “Води”. И по-специално минералните и натурални бутилирани води. Но… къде е заровено кучето?

Преди това да изясним нещо. Пазарът на минерални и натурални води е от най-бързорастящите и COVID-ът не го плаши - за м.г. е над 660 млн. л, над 5% ръст, и “Девин” е лидер на този пазар. Сблъсъкът е между “Девин” и “Балдаран” и тая война се води от 2013 г., когато беше създадена “Балдаран”. Собственикът на “Балдаран” Васил Стоименов пък е участвал в създаване на бранда “Девин” заедно с покойния вече Стефан Шарлопов. А двете компании ползват един и същи извор - “Балдаран” край баташкото село Фотиново, “Девин” бутилира там изворната си вода, която продава под бранда “Девин” и има право на водоползване до 2024 г. - плюс концесиии за две находища в Девинско до 2034 г., където бутилира минералната си вода. Концесиите обаче се дават само на един производител за минерално находище (с няколко изключения), а при изворите законът разрешава на различни търговски оператори да бутилират вода.

Съответно едната компания - “Девин”, членува в СБП, където са още “Кока-Кола България” и “Кока-Кола ХБК”, "Куадрант бевъриджис", която бутилира и продава Pepsi в България, “Аспазия 92”, АиД Комерсиал, Джи енд Ви, “Михалково” и още няколко, Другата - “Балдаран”, е в АПБН, където са и двете фирми производители на води с марката “Горна баня” - БК “Горна баня” и “Булминвекс - Горна Баня”, “Лактима”, “Хисар Милениум”, “Роял клийнинг” и Централен кооперативен съюз.

Ако законът беше приет във вида, в който беше предложен, на изворната вода “Девин” трябваше да пише Девин от извор Балдаран, или името “Девин” изобщо да го няма на розовия етикет. Така “Балдаран” - търговската марка на конкурента, щеше да засенчи изцяло “Девин”. Това, впрочем, засяга и водата “Михалково” - ще трябва да е изписано и името на извор “Персенк”. Някак си този възел - един извор, две марки води, ще трябва да бъде разсечен.

Депутатите се туткаха, усукваха и не решиха този проблем, както и други, впрочем, със Закона за храните, обещаван още от втория кабинет на Борисов и приет в края на третия. Какво ще се случи сега - ще наблюдавам с интерес.

Фейсбук