За кого работи държавната машина в превзетата държава, кому плаща и #КОЙ прибира дебелите комисиони.

Инициатива "Правосъдие за всеки"

#КОЙ дълбае дъното? За кого работи държавната машина в превзетата държава, кому плаща и #КОЙ прибира дебелите комисиони. Как "главният хидролог" на републиката стана мастит бизнесмен с държавна подкрепа и пълен логистичен съпорт? Намесени ли са и чужди държавни интереси в прословутата сделка за ТЕЦ Варна и прилежащото пристанище там?
Ще дочакаме ли истинска  промяна в защита на държавния и обществен, а не частния и олигархичен интерес?!
• „Издълбаването на Варненския канал е възложено първо на българска, а през нея на руска фирма, без поръчка и при пълна секретност.
• Сумата тайно порасна от 220 на 393 млн. лв., но сметките показват, че в най-добрия случай проектът е надценен с поне 230 млн. лв.!
• Схемата през държавното "ТСВ" обслужва интересите на Ахмед Доган и прилича много на схемата с "Автомагистрали".
"Служебният министър на транспорта Георги Тодоров неколкократно остави без отговор опитите на "Капитал" и "Дневник" да получат достъп до информация по темата, отказвана от предходния кабинет. В правителството на Пламен Орешарски той е заместник на Данаил Папазов - посредник за прехвърлянето на "ТЕЦ Варна" и пристанището му от чешкото държавно дружество "ЧЕЗ" във владение на почетния лидер на ДПС и понастоящем негов съдружник (двете му деца прехвърлят на Доган 70% дял, но запазват 30%) и е част от борда на пристанището. След това, до назначаването си за служебен министър, Тодоров е председател на Управителния съвет на "Пристанищна инфраструктура", когато е задействана in-house схемата с ТСВ.
Удълбочаването е най-голямата инвестиция в пристанищната инфраструктура на държавата за последните 45 години - след изграждането на пристанищен терминал "Варна-запад" през 1974 г. и прокопаването на плавателните канали до него през 76-78 г. И очевидно една от най-дълбоко пазените й тайни."
Но засега дълбаенето стига само до  пристанището на Доган, а не до важното товаро - разтоварно пристанище "Варна Запад", за което уж е правен проектът и са заделени средства през 2017 година /същата година, в която почетният председател на ДПС придобива от децата на бившия транспортен министър в правителството на Орешарски, Данаил Папазов, 70% от акциите на дружеството, което е собственик на ТЕЦ Варна/ .
Много дълбаене ще е нужно още, за да стигнем до промяната!

Фейсбук