За руските олигарси криза няма: забогатяха с 40% за година

Въпреки международните санкции срещу Русия, въведени след анексирането на украинския полуостров Крим и въпреки срива на рублата, криза за руските олигарси няма. Това показват данните на списание Forbes за най-богатите семейства във федерацията.

И тази година класацията за най-успешните предприемачески династии в Русия, също както през 2015 г., се оглавява от фамилията Гуцериеви. Нейното състояние се оценява на 9,8 милиарда долара.

Второто място остава за семейството на Аркадий Ротенберг (собственици на "Стройгазмонтаж", която е основен подизпълнител на "Газпром") , а третата позиция е за тримата собственици на "Промсвязкапитал", братя Ананиеви. 

В сравнение с миналата година състоянието на десетте най-богати семейства в Руската федерация се е увеличило почти с 40 процента - от 18 милиарда долара на 25 млрд. долара. Затова допринася основно именно фамилията Гуцериеви, чието богатство за година е нараснало два и половина пъти. Тяхната инвестиционна група БИН е сключила сделки на стойност 1,5 млрд. долара през последната година, а освен това само Михаил Гуцериев е спечелил самостоятелно $700 млн. от нефтени опциони.

http://offnews.bg/

Четвъртото място в списъка на най-богатите руснаци се заема от баща и син Шамалови, които са увеличили състоянието си за една година с $1,1 млрд. до 2,4 млрд. долара. За тях любопитното е, че възходът им започва след една сватба през февруари 2013 г. Тогава се предполага, че младият Кирил Шамалов се е оженил за малката дъщеря на руския президент Владимир Путин Катерина Тихонова. Именно синът е големият богаташ във фамилията - неговото състояние е в размер на 2,3 млрд. долара, докато бащата Николай Шамалов има само някакви си 100 милиона в зелено, показват данните на Forbes.

Пети по богатство в Русия са синовете на първия президент на Татарстан Радик и Айрат Шаймиеви.

http://offnews.bg/