За русофилското статукво у нас мълчанието наистина е злато – като на кубетата на “Александър Невски”

През 2009 г. имах голям избор от варианти за заглавие на книгата ми със статии от в. “Демокрация”, публикувани в средата на 90-те години в рубриката “Статия на свободата”. Много от използваните в тези кратки всекидневни игри на думи можеха да станат мото на сборника. Но избрах да се казва “Мълчанието е злото”.

Десет години по-късно непрекъснато получавам(е) потвърждения, че мълчанието наистина е фундаментът на злото, върху който е стъпило на шията на свободното слово статуквото.

Мълчи президентът Радев за указа, който се предполага да издаде, за да узакони предизвестения избор на Иван Гешев за Главен прокурор.

Корнелия Нинова мълча за този избор до изтичането на последните часове преди началото на местните избори.

Мaя Манолова мълча по темата до последния ден преди балотажа.

Самата прокуратура се опита да премълчи конспиративно посещението на главния прокурор Цацаров и заместника му Гешев в САЩ, но бяха разконспирирани от сайта на “Свободна Европа”. След което продължиха да мълчат по случая – явно не могат да се похвалят с подписване на договор за сътрудничество, какъвто триумфално донесоха от Москва през 2015 г.

Но най-вече всички, начело с немлъкващия да се хвали иначе по всякакви удобни за него теми премиер Борисов,  всички мълчат вкупом за шамара на Путин с награждаването на един от лидерите на московската пета колона у нас Николай Малинов, обвинен в шпионаж, но озовал се без проблем на шоуто на Путин като доказателство кой наистина има решаващата дума в държавата на гражданите за евразийско развитие на Балканите.

Унизителното шамаросване на България с опакото на ръката, която така страстно целуват българските русофили, се нарича у нас “цигански шамар”. Обаче и циганофобите сред управляващите, самонарекли се патриоти, също мълчат. Щом циганският щамар е руски, за тях е като милувка от матушката им.

И за да стане това мълчание още по-контрастно заклетият русофил от АБВ Румен Петков изревнува за награждаването на Малинов и за прът път обвини руснаците, че вършат глупости. Шефът на партията на Георги Първанов не може да понесе, че не само той, но дори и самият Първанов така и не се сдобиха с официална руска награда за дългогодишната вярна служба на страж на руските интереси в България.

За Първанов е ясно защо защо е наказан без руска награда: мегаломански обеща да прокара три руски енергийни проекта, но и трите се провалиха в рамките на неговите два мандата. Но защо един от най-напористите говорители на руския интерес у нас Румен Петков също е подложен на това пренебрежение? Прав е да се сърди и ревнува. 

Завистта им е обяснима. Защото Кремъл не веднъж е отличавал със своите дрънкулки като за аборигени от Балканите “русофоби”, като Стефан Софиянски и Бойко Борисов. Последният е носител на “Александър Невски” за заслуги към Русия, сходни на заслугите на самия васал на Златната орда Александър Невски, заради които е канонизиран за светец от руската църква за заслуги в противопоставянето на западното християнство.

В нашия случай орденоносецът Борисов се води формално васал на Запада заради златната възможност да нахрани с неговите субсидии своята златна орда лакомници на трапезата на държавните поръчки. Но в същото време се държи като васал на Путин не само като му премълчава шамарите, но и като го моли на аудиенция миналото лято в Москва да му прости, че не се старае достатъчно, за да му се хареса.

За тези заслуги на Борисов безмълвно му позволиха само да нарича “Балкански поток” руско-турския газов тръбопровод, чието бързо прокопаване през българска територия Путин обещава като търговски пътник в Белград и Будапеща, продавайки им на зелено своите обещания. На Борисов  е отредено да мълчи и да изпълнява. В противен случай ще има по(с)ледици, предупреди го говорителят на Кремъл Песков.

Опесъчаване на по(с)ледиците май не се предвижда. Няма да му помогнат на нашия премиер турнетата  сред пясъците на Катар, Обединените арабски емирства , Саудитска арабия или Йордания.

За Путин и руското самодържие е най-важно онзи, който държи властта сам у нас, да е на разположение. Останалите услужливци могат да почакат да опашката за награди, докато босът на България си подвива опашката след публичното му унижаване, за което той не смее да обели и дума.

А най-тъжното е, че няма и кой да го попита – не само в медиите, които той употребява за своите назидателни монолози, но от страна на т.н. опозиция.

Това смълчаване се случва в момента, когато пропагандата на властта е хвърлила всичките си говорители в атака да обясняват, че т.н. градска десница се била самоубила след като част от нея е подкрепила Мая Манолова, т.е. БСП, на балотожа.

Актът на отчаяние от задръстеното от Борисов и антуража му статукво, каквото беше това гласуване, се употребява да се прехвърли проблемът от болната глава на здравата и да се прикрие фактът, че от дълги години насам Борисов се опитва да приласкае БСП с постове в кабинетите си и в парламента.

На партийния шеф на БСП Михаил Миков публично предлагаше председателството на Народното събрание. В. “Труд” го издаде, че е бил готов да управлява с БСП през втория си мандат с 4 министри от червената партия. А в настоящия кабинет премиерът пробва нещо подобно с висока оферта към изгрялата междувременно звезда на левицата Деница Златева.

Тя май доста време се колеба дали да не приеме, но накрая се отказа от изкушението под натиска на “Позитано” 20” където надделя разбирането, че откритото палаво заиграване с властта от властова лакомия е пагубно за столетното здраве на партията.

Нищо не издава повече нагонът на (анти)националното съгласие от солидарно мълчание на власт и фасадна опозиция формира негласното мнозинство в българската политика, което дори не си играе на плурализъм чрез редуване на върха на държавата – ако не броим президентския пост, който Борисов твърди, че бил отстъпил съзнателно на Румен Радев и подкрепилата го БСП – от него да мине, да имат и другарите от БСП някакъв изборен успех.

По мълчанието им ще ги познаете. За тях то е наистина е злато – като онова на кубетата на “Александър Невски”.

https://ivo.bg/2019/11/07/%d0%b7%d0%b0-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%be-%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%82%d1%83%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d1%83-%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d0%bc%d1%8a%d0%bb%d1%87%d0%b0%d0%bd/