За 658 евро/кв. м. Областният на София продаде на генерал от АБВ апартамент в "Изток"

Трите високи дипломатически блока в столичния квартал "Изток" вероятно са най-желаното място за дом в София.

Намират се на улица "Жолио Кюри", под Интерпред, на метри от метрото и на 5 минути от "Плиска". Колко точно струва апартамент в тях е трудно да се каже, защото не се продава. В тях живеят "от лъв нагоре" - дипломати, политици, фоайетата са посолства, има подземен и надземен паркинг с охрана и бариера, специален пропусквателен режим. В съседните, не чак толкова хубави и престижни блокове, цените вървят между 1500 и 3200 евро на квадратен метър.

Затова не е изненада, че бившият шеф на НСБОП, Национална служба "Полиция", главен секретар на МВР, а сега председател на АБВ-Пловдив генерал Валентин Петров силно желае да си купи дом там.

Ген. Валентин Петров

Ген. Петров живее в блок 156/1 на ул. "Фредерик Жолио Кюри" още от 2004 г., когато започва издигането му на високите постове в йерархията на МВР. Апартаментът е основно ремонтиран с пари от държавата. През 2006 г. ген. Петров го купува за 135 хил. лева. - много под пазарната цена.

През 2009 г., когато ген. Петров вече е напуснал системата, Инспекторатът на МВР започва да проверява сделката и завежда гражданско дело срещу генерала. Делото се проточва дълго, а в това време генералът живее в апартамента.

В един момент МВР решава, че този апартамент повече не му трябва и го прехвърля на Областната управа. Според документите и отговорите, които новото ръководство на Областната управа ни предостави, имотът е отнет от МВР "поради отпаднала необходимост".

Със заповед 8121з-1363/06.011.2015 г. министърът на вътрешните работи назначава комисия, която да опише имота. Комисията описва имота с протокол на 18.11.2015 г. За този документ подробно ще стане дума по-късно.

На 29.12.2015 г. областният управител на София Веселин Пенев уведомява МВР, че безвъзмездно прехвърления от МВР имотът е заведен към жилищния фонд на Облстаната управа на стойност 373 457,90 лева.

На 8.02.2016 г. областният управител Веселин Пенев възлага на "Консултантска къща Амрита" ООД да оцени имота.

На 19.02.2016 г. със заповед РД-15-04 имотът е обявен на търг с начална цена 226 700 лева.

Близо 150 000 лева от стойността на имота някак си са се "изпарили", но не това е най-интересното в случая.

Бившият областен управител Веселин Пенев.
Снимка: БТА

Интересното е, че на същата дата ген. Петров подава молба до Областния управител. В нея се казва, че съгласно оценката, която независимият оценител "Амрита" е направил, стойността на извършените ремонтно-довършителни работи и трайно прикрепените подобрения, които Валентин Петров е направил в жилището си, възлизат на 287 119 лева. Затова Петров иска, в случай, че трето лице спечели търга да му заплати, съобразно условията на търга, сумата от 287 119 лева.

Тук няма да навлизаме в подробности как един служител на заплата, макар и генералска, за 9 години държавна служба е спестил 287 119 лева, които да вложи в ремонт на спорен апартамент, за който текат дела.

По-интересен е въпросът как е изчислена стойността на тези подобрения. От приемно-предавателния протокол, за който споменахме по-горе и с който МВР предава на Областната управа имотът, се вижда, че на разпореждане на Веселин Пенев се зачисляват аксесоари за четка за миене на тоалетна, поставка за тоалетна чиния и течен сапун, кошче за тоалетна с автоматичен капак, тънки пердета от органза, дебели завеси за прозорци. И разбира се бюра, шкафове, дивани, телевизор...

Обикновено сме свикнали наемателят да опразва апартаментът, когато старият собственикът му предоставя на новия...

Още по-интересен е въпросът, как апартамент от 179,5 квадрата в кв. "Изток" с 287 119 лева подобрения в него, се завежда на балансова стойност 373 450 лева. Излиза, че ако не са били подобренията на Петров, апартаментът в най-хубавия блок на най-хубавия квартал на София струва 86 000 лева. Или по 239 евро на квадрат.

Но най-интересен е въпросът с условията на търга.

Както ген. Петров справедливо отбелязва в писмото си до Веселин Пенев, областният управител така е обявил търга, че който го спечели трябва да даде 287 119 лева на ген. Петров. Освен ако не го спечели самият Петров.

Търгът

На търга на 28 март 2016 г. се явяват Валентин Петров и още трима кандидати. Един от тези трима - фирмата за паркет "Артек 2000", изглежда истински. И вероятно точно затова е отстранен с абсурден мотив - управителят не е представил удостоверение, че фирмата не е в ликвидация. От години такова удостоверение не се иска, защото е видно от Търговския регистър.

Петров остава с двама конкуренти - Тони Цветанов Цветков и Иван Янков Иванов. Не знаем дали съвпадението с имената на Янко Иванов - купувача на царските конюшни, е случайно или двамата имат роднинска връзка.

Наддаването започва от 226 700 лева. Стъпката за наддаване е 2300 лева.

Петров и двамата му "конкуренти" потвърждават първата цена от 229 000 лева.

На следващата стъпка - 231 300 лева, "конкурентите" се отказват. Петров потвърждава цената и взима апартамента.

На 26.04.2016 г. е сключен договора между генерала от АБВ и областния управител от Реформаторския блок е сключен договор. Подписан е лично от Веселин Пенев.

Дали изобщо е имал право да сключи такъв договор е под въпрос. По действащото към момента на обявяване на търга законодателство, областният управител няма право да се разпорежда с държавни имущество, на което данъчната оценка надхвърля 10 хил. лв.

Но така се продават държавни апартаменти в България...

http://offnews.bg/