You are here

Здравето и живота на бургазлии струва 140 бона според РИОСВ и общинарите

РИОСВ-Бургас ще глоби двете големи предприятия в града – нефтената рафинерия на "Лукойл" и завода за преработка на дървесина "Кроношпан". Причината – замърсяване на въздуха, но не и че това е редовен процес от години, а защото имало десетки сигнали на гражданите ?!

За последните 10 години ГЕРБ управлява община Бургас и на цялото общество са му ясни приятелските връзки с "братската" рафинерия и приятелството на европреЦедателят Борисов с фамилия Златеви произлязло от топлата охранителна и друга грижа на Борисов за неговия патрон Тодор Живков ...

Топлата охранителна грижа на Борисов пазеше и то за пари тръбопроводите на "Лукойл" ... То не бяха кумувания, почивки в хотелите на фамилията и т.н.

Ако някой ми каже, че приятелските връзки нямат място в политиката в България ще е много тъжно и смешно ...

На фона на всичко това ще повтаряме, че почти всички власти в БГ територията са в ръцете на Борисов и ГЕРБ, но в годините нищо не се случи по въпроса за запазване на живота на бургазлии от фактора замърсяване идващо главно от тези две предприятия, които обаче не са равни по дял в този процес ... Техни кадри са кмет, областен управител, министър на околната среда и водите, парламент, съдебна система и т.н. , но ...НИЩО ...

Вчера ни калесаха с тинтири минтири, че силната и задушлива миризма на бензин идва от старите утайници (окислителни езера) в рафинерията.

„В утайниците има керосин, полипропилен, мазут, както и отпадъци от големия пожар преди 30 години в завода. Утайниците съществуват още от времето, когато заводът е бил държавна собственост”, каза на пресконференция в морския град директорът на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите Тонка Атанасова.

Заводът „Лукойл Нефтохим” ще бъде глобен до100 хил. лв. (колко от тази сума ще отпадне при обжалване в съда е друг въпрос-б.а.) заради това, че не са предоставени писмени доказателства за засилен контрол и предприемане на незабавни действия за идентифицирането на миризмите, съобщи Атанасова.

Заводът за производство и преработка на дървесина „Кроношпан” в морския град също ще бъде глобен. Санкцията е в размер на 40 хил. лeва- тя е наложена заради нарушаване на комплексното разрешително, съобщиха от ръководството на екоинспекцията.

Свещена простота или нещо друго, защото - 785 mg/m3 са 15.7 пъти превишаване на нормите, което показва не само несъобразяване с разрешителното, а вероятно и отсъствие на нужната очистваща инсталация или нейната неспособност и пълен непукизъм ...

Вчера Stoyan Grozev написа във фейсбук логична оценка за подобни витиевати заключения на местната власт и РИОСВ :

"Първо да изкажа колебливо задоволство от все пак „размърдването” на институциите, а някои бургазлии до момента не знаеха, че има комисия по околна среда в Общината. С какво са се занимавали в отминалите години, какви проблеми са решени, остава загадка, но найсе. 
Искам да отбележа следното – много внимателно прочетох материалите на журналистите, включително и видео и звуковите такива и оставам с впечатление, че това е поредното Дежавю, което ни се готви на нас гражданите, за да смекчат породеното недоволство, защото такива действия, макар и епизодични е имало през годините от РИОСВ, но те не са довели до кардинален резултат, още повече, че доста от актовете падат в съда. Дано се лъжа. След ясно изразеното негодувание от страна на гражданите очаквах РИОСВ да излязат с план на действия и срокове за изпълнения от няколко точки, за да може тези проблеми, които измъчват града ни да започнат да се решават в окончателен вариант, а не искаме бегли епизодични напъни. 
Какво ми направи впечатление:
- г-жа Т. Атанасова казва няма замърсяване, нормите на бензена не можем да кажем дали са завишени, защото са на годишна база. Тогава моля тя да посочи безопасното количество време през което хората могат да дишат въздух в който има завишение на бензена, защото в Директива 2000/69/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 16.11.2000 е записано следното: „Бензенът е човешки генотоксичен карциноген и НЕ може да се определи праг, под който не съществува риск за човешкото здраве”. Освен това призовавам г-жа Атанасова да изнесе публично документа с който са приети мерките за изпълнени от Кроношпан наложени от министър Нено Димов миналата година.
- г-жа Р. Бояджиева каза, че настояват пред министър Нено Димов да се подходи експертно, за да се ограничат миризмите излизащи и от двата завода. Значи вече имаме признание на зам. кмет, че има миризми от двата завода :) . Уважавам г-жа Бояджиева и адмирирам действията относно полагане на усилията за въвеждане на 24 часов мониторинг на предприятията, но не мога да повярвам, че за Кроношпан такъв е извършван веднъж на 3 месеца. За мен това е недопустимо за производствено предприятие с такива мащаби, работещо с подобна технология и находящо се на 300 м. от жилищните сгради. Защо не е въведено по-рано? И след като мръсния въздух е сред приоритетите на управляващите, защо в Бюджет 2018 на Община Бургас няма предвидени средства за този "приоритет"?
- председателят на комисията по екология г-н Г. Митев, когото също уважавам цитира данни изнесени преди няколко дни от РЗИ /най-после благоволиха да изкарат официална информация, защото за последните години нямаше актуална информация/ и твърди, че хората с болести на дихателната система са намалели /видно от справката/. Г-н Митев, ако се беше запознал и със справката от 2014 щеше да види, че не само не са намалели, но са се и увеличили. Но явно не е успял, защото тази справка вече е няма на сайта на РЗИ. За справка 2014г. болести на дихателната система общо за населението 18,9% , а за 2016 - 20%; Отново непълна подвеждаща информация изнесена от отговорна официална институция в лицето на г-н Митев. И как хората да повярват, че нещо ще направят за решаване на проблема мръсен въздух??? И как ще коментира факта, че регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания не само не намаляват, а задържат нивата, а дори някои и растат??? Поражда недоумение факта, че справката 2012-2014г. вече липсва на сайта на РЗИ, защо?!? Освен това имаше и други искания предоставени му на 17.01, едно от тях беа – да се предостави информация до къде е стигнало изпълнението на Програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Бургас 2016-2020г. 
Аз не разбирам, защо трябва да се поставят искания на институции, които са създадени да следят определен сектор, в случая екология. Те просто трябва да си вършат работата, за която им плащаме ние, а аз и повечето граждани, които поставиха искания не са специалисти в областта и за това мисля въобще за неуместно да се поставят конкретни искания. Искането на гражданите е е само едно – Да дишат чист въздух! А как това ще стане, да решават специалистите, министър, комисия по екология РИОСВ и т.н. Защо трябва да има граждански натиск, за да си вършат работата за която ние им плащаме?!?"

Това е простата истина -бездействие, премълчаване, непукизъм за смъртоносното влияние на подобни замърсявания и накрая вероятна корупция ...

Само 140 бона ли струва живота на бургазлии ? 

#ОСТАВКА на министър Нено Димов, на зам.-кметът на отдел „Екология и европейска политика” в Община Бургас Руска Бояджиева, на кмета Димитър Николов, на директорът на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите Тонка Атанасова.

"Под лупа"