Зеленски пред Съвета за сигурност на ООН: Русия трябва да спре „ядрения си шантаж“

Русия трябва безусловно да спре ядрения си шантаж и напълно да се изтегли от Запорожката атомна електроцентрала. За това настоя украинският президент Володимир Зеленски призова във видеопослание, разпространено на заседанието на Съвета за сигурност на ООН.

Русия обстрелва с ракети жп гара в Днепропетровска област. Трима души са убити и 50 са ранени. Това е нашият живот. Ето как Русия се подготвя за тази сесия на Съвета за сигурност“, добави той.

 

„Днес нашата страна отбелязва Деня на независимостта си и сега всеки може да види колко много светът зависи от нашата независимост. Ако Русия не бъде спряна сега, руските убийци вероятно ще стигнат и до други страни в Европа, Азия, Африка и Латинска Америка“, каза още Зеленски, цитиран от ДПА и БТА. По думите му „Русия трябва да бъде държана отговорна за престъпната си агресия срещу Украйна“.

 

В началото на заседанието руският постоянен представител в ООН Василий Небензя се противопостави на участието на Зеленски, отбелязвайки, че не възразява по принцип срещу участието на украинския президент, а срещу факта, че той не присъства лично. Страните членки на Съвета за сигурност обаче гласуваха в подкрепа на участието на Зеленски с 13 гласа „за“, един „въздържал се" и един „против“.

 

На заседанието на Съвета за сигурност генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди „абсурдната“ война в Украйна, точно шест месеца след началото на руската инвазия, и каза, че днешният ден представлява „тъжен и трагичен жалон“, предаде Франс прес.

 

„Днес е тъжен и трагичен ден. Шест месеца откакто на 24 февруари започна руската инвазия в Украйна. През този опустошаващ период хиляди цивилни бяха убити и ранени, сред тях и стотици деца. Безброй други изгубиха близък, приятел и любим. Светът видя тежки нарушения на международните норми за правата на човека и международното хуманитарно право“, заяви той.

 

Гутериш повтори дълбокото си безпокойство, свързано с бойните действия около Запорожката АЕЦ. „Всякаква нова ескалация на ситуацията може да доведе до самоунищожение“, смята той.

 

„Днес се навършват шест месеца от предварително планираната, неоправдана, брутална и широкомащабна война на Русия срещу Украйна ..., шест месеца на безсрамни лъжи и нарушения на международното право ..., шест месеца на ужасни жестокости“, каза на свой ред американската постоянна представителка в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

 

„И за това насилие и клане, за тази хуманитарна и продоволствена криза, за тези нарушения на човешките права и заплахи срещу уязвими групи цялата отговорност носи единствено Русия“, допълни тя.

https://frognews.bg/novini/zelenski-pred-saveta-sigurnost-oon-rusiia-tri...