Златният век на чичо Митко : В Одрин ларгото с паваж, а в Бургас с турски плочки

Не съм фен на Турция, но в Одрин виждам нещо което ме кара да се замисля ...

Архитектурата ... Да,Одрин е бил голям и световно известен град не само в миналото ...

Изненадан съм, че централната пешеходна зона на Одрин е покрита с разноцветен паваж в три цвята, а не с турски плочки както в уж европейски Бургас ?!

Изненадан съм, че настилката има своя оригинален и запомнящ се вид за разлика от безлично сивата бургаска настилка на ларгото ...

Помните ли, че проектантите от архитектурното бюро „Атика Р5“, представени от покойния вече техен шеф арх. Петко Йовчев, се опитаха да убедят присъстващите журналисти в общинската заседателна зала през март 2011г., че избраните от тях турски плочи са едва ли не най-добрият материал, който може да се намери из цяла Европа и техният цвят еднотипно сиво е най-подходящият за пешеходни зони.

С приказки за германска технология и турско „качество“ и широко разпространение из цял „европейски“ град като Истанбул, арх. Йовчев, ходил тук и там по света, се опита да защити направения от неговото бюро избор по модел, подобен на изградената пешеходна зона в Пловдив преди пет години.

Нищо, че бургаският проект май се оказа по-скъп от онзи, правен в Пловдив.

Пловдивчани за горе-долу същата площ, която бяха определили като 10 дка, са платили 1 926 000 лв., като имат вложени и червени по цвят плочки, които са поне с по 4 лв. на кв.м по-скъпи от нашето мръсносиво.

На неудобните въпроси защо са избрани турските плочи, а не български или плочи от други европейски страни г-н Илиев от фирмата-изпълнител „Трейс-Бургас“ ЕАД посочи първо качеството им, което незнайно къде е пробвано и от кого, а после цена, макар че никой от тази фирма не е преговарял директно с производителя-турската фирма „Истон“, а са били доставени от доставчик АБО „Гранити“ ООД.

Интересно кой в Бургас не поиска да избере българското-общинското ръководство, авторите на проекта или фирмата-изпълнител или комбинация от всички фактори, които оставиха образно казано един куфар европейски и бургаски пари на брега край Босфора заради материалите, но и защо проста, ефективна и екологична настилка като паважа не бе предпочетена ?!

Осем години по-късно бургаските архитекти се сетиха за паважа и го вложиха в ремонтите по няколко улички в центъра ... Но грозотията от миналите решения и далаверата си останаха ...

А уж е златният век на чичо Митко ...

"Под лупа"