Знаете ли колко са вирусолозите у нас и най-вече колко от тях работят и в клиничните лаборатории?

Ilian Vassilev

Докато не публикуват коя лаборатория, колко ПиСиАр тестове прави, за да видите как 200 пунктовете за пробонабиране на едно от тях са доказателство, че може да прави по хиляда теста, и докато не видим зад протоколите подписа на лабораторен лекар /като се установи, че по същото време той е в друг град/ ще приемам че пунта марата не е само похват в политиката, но и в "лабораторната" медицина у нас.
Поради особеностите на тези тестове, ръчната работа, която преоблада при нас, рязко увеличава възможността от замърсяване и грешка. Спомням си говорих с професор Аргирова по темата, знаете коя е и им вярвам безапелационно, и тя ме убеждаваше, че за да бъде сигурна в работата и резултатите, тя сама контролира, наблюдава и дори върши част от работата. И каза, че никак не е бърза работа и в никакъв случай не позволява конвейрна на работа без лекар.
Още нещо, което се научих от нея. Когато стане реч за ръчна работа по този тест, е задължително оценките да се правят от лабораторен лекар вирусолог. Неговата работа може да бъде заместена само от сертифицирани автоматични машини и сертифицирани реактиви, в които има заложен софтуер /за машините/, които изключват човешката грешка. За това и акредитацията - за документи, процедури и т.н. е толкова важна.
Знаете ли колко са вирусолозите у нас и най-вече колко от тях работят и в клиничните лаборатории? Отговорът просто ще ви смае и ще обърне много неща с главата надолу.
Та, едни хора правят пари и когато се изказват по темата, да кажат дали имат материален интерес.
Както знаете аз нямам такъв.

Фейсбук

Коментар "Под лупа" : Само за вчера са похарчени около 1 193 520 лева за 9 946 теста и уж не става въпрос за пари, за много пари ...