Зорко да бдим за свободата, не на авторитарните режими

Представители на опозиционните партии сред които и БЗНС „Никола Петков“ в VI Велико Народно събрание през 1946 г. Година по-рано земеделците вече виждат, че честността и демократичността на парламентарните избори не е гарантирана, но изобщо не си представят, че през 1947 г. партията им ще бъде разтурена от комунистическия режим, а лидерът им осъден и убит | Снимка: lostbulgaria.com.

Написано от Христо Христов

https://desebg.com/2011-01-13-09-25-54/4950-2021-11-12-19-56-12

Зорко да бдим за свободата, да положим усилия за установяване на правов ред и граждански мир в страната, както и за пълното демократизиране на управлението. Винаги да се борим срещу авторитарните и реакционни политически режими.

Тези послания са записани в резолюция на управителния съвет на опозиционния БЗНС от август 1945 г., когато земеделците начело с Никола Петков вече се борят против провеждането на парламентарни избори за 26-то Обикновено Народно събрание, които не гарантират честността и демократичността на вота, а страната е залята от червен терор.

Резолюцията стига днес до нас, запазена в архивите на Държавна сигурност, която desebg.com публикува онлайн.

Както е известно под натиска на САЩ и Великобритания просъветското управление на ОФ отлага изборите за ноември същата година, в опит да замаже очите на западните сили, че в България ще има възможност за легално функциониране на опозиционни партии (опозиционните партии бойкотират изборите и през ноември и те са спечелени изцяло от ОФ).

През лятото на 1945 г. опозиционният БЗНС настоява да се възстанови свободата на печата, събранията и сдружаването, както и отстраняването на всички пречки за свободно политическо проявление.

Земеделците на Никола Петков приветстват напускането на кабинета на двамата техни министри проф. Петко Стоянов и Григор Чешмеджиев в знак на протест срещу подготвеното опорочаване на изборите.

Земеделците все още не са пресекли червената линия и оставят вратичка да си сътрудничат с Работническата партия (комунисти), но при взаимно зачитане и невмешателство във вътрешно партийния живот.

В БЗНС „Никола Петков“ по това време нямат представа, че две години по-късно цялата им партия ще попадне под ударите на комунистическия режим и ще бъдат разтурени като политически субект, а лидерът им арестуван, осъден на смърт и убит, а много от депутатите земеделци ще се озоват в лагерите и затворите.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и земеделците (1944-1991)“, издание на Комисията по досиетата, 2018 г.

 

alt