Иван Петров вади доктора от затвора

Депутатът Иван Петров закрилял покойния контрабандист Иван Тодоров - Доктора, и дори съдействал да се прекрати разследване срещу него. Това става в първите години на прехода, припомнят пред „Галерия“ бивши служители от МВР.Според тях приятелските им отношения продължили и по-късно, когато Иван Тодоров - Доктора, се нарежда сред най-големите контрабандисти на цигари не само в страната, но и в Европа.
Разследването, при което Иван Петров се застъпва за първи път за Доктора, е от далечната 1994 г. То е свързано с
отвличането на бизнесмена Милослав Кръстев,
който трябвало да бъде изтласкан от безмитната зона в Свиленград.
Милослав Кръстев е отмъкнат от къмпинг „Клокотница“. Похитителите му нанасят зверски побой и му вземат 10 млн. стари лева. Това явно им се струва недостатъчно, защото го подлагат и на сексуално насилие. Зверското изстъпление е записано с видеокамера.
Няколко дни след престъплението Доктора и още един от участниците в насилието, са арестувани. Веднага е образувано дело в следствието. Не минава много и Милослав Кръстев си оттегля жалбата. Доктора е освободен. Според отлично запознати, за да се потули цялата история, се застъпват цяла плеяда ченгета от Хасково и Димитровград, сред които се откроява Иван Петров - тогава началник-сектор „Икономическа полиция“ при РДВР-Хасково.
Милослав Милославов Кръстев не е случайно появил се бизнесмен в Свиленградската безмитна зона. Според източници от спецслужбите той
е незаконен син на Исмет Тюркмен Шабан
- бащата на Фатик. Милослав Кръстев е припознат от съпруга на майка си полк. Милослав Кръстев, който е бивш служител в „Кинтекс“. След смъртта на баща си Милослав е приет във фамилията на Шабан. Възлагат му да ръководи част от бизнеса. Точно тогава се засича с Доктора.
Покойният Иван Тодоров -Доктора, още като студент в Стара Загора е известен чейнчаджия. Покрай тези си занимания той успял да се сприятели с много араби студенти. Първата силова структура, в която Доктора е засечен от ченгетата, е основана през 1991/1992 г. в Хасково. В нея е заедно с Милослав Кръстев, Денис Тюркмен и Ахмед Кай-ли. Деннис Тюркмен е грузински гражданин, името му е Денис Юриевич. Той е с двойно гражданство и е зет на Фатик. Твърди се, че точно Денис Тюркмен е истинският собственик на „ДИК“ ООД, легендарна фирма в онези години, която контролира каналите за
износ на сребро и необработено злато
от България. Сред турските приятели на Доктора, Кръстев и Тюркмен са Ахмед Кайли и Туран Йоскалъч. За тях хасковските ченгета от това време отбелязват, че са били агенти на турските служби. Ахмед Кайли умира при мистериозна катастрофа през декември 1996 г. Йоскалъч е търговец в безмитната зона в Свиленград. В групата на Доктора в онези години влизат още В.Н. - сега голям хотелиер, М.С. - известен треньор, също и няколко вече бивши служители от полицията в Хасково. Тяхната дейност, основно в сферата на контрабандата край границата, е описана в разработката „Хищниците“ на тогавашната Национална служба за сигурност. Постепенно конкуренцията между Доктора и Милослав Кръстев се изостря и се стига до отвличането, в което днешният депутат Иван Петров разперва крило над контрабандиста. След като е измъкнат от ареста на хасковското следствие, Иван Тодоров - Доктора, се прехвърля в София. Той обаче нито за миг не прекъсва
връзките си със своя стар приятел
Евелин Банев - Брендо. В онези години Брендо държи в Хасково ресторант „Палермо“, бар „Бевърли“, две зали за хазарт. Банев е роден в Тополовград, но е учил в Стара Загора, както и Доктора. През 1998 г. двамата, заедно с Петър Петров - Амигоса, създават фирма „Източни финанси“ ООД. Брендо я напуска след година. Още от онези години покровителят на Доктора - Иван Петров, също расте в кариерата. От шеф на икономическото направление в полицията той става шеф на МВР в Хасково. Днес е депутат от ГЕРБ и пръв борец срещу контрабандата.

Румен БАЛКАНСКИ
в. „Галерия“