Ива Митева заговори за свой политически проект

Бившата председателка на Народното събрание от "Има такъв народ" Ива Митева заговори за свой политически проект. Тя не даде категоричен отговор дали отново ще влиза в политиката, но заяви, че не иска избирателите ѝ да останат излъгани. 

"Ако нещо правя и искам да направя, е само заради това, защото не искам да остане, че съм излъгала българските избиратели, които са гласували за мен. Искам това, което мога, да го дам и да го направим всички заедно(...) Не искам да бъда човек, който се е появил в политиката, за да вземе нещо. Единственото, което искам, е името ми да остане чисто", каза тя пред БНР.

Митева коментира и работата на 48-ото НС, качеството на която според нея продължавало да пада, а индивидуалности липсват.

Всеки си прави каквото иска в парламента, а принципът е "ако мине"(...) В последните три парламента изгоря много авторитет, сила, нерви, време и то за нищо", добавя тя.

Митева е на мнение, че е необходимо нормализиране на българския политически живот, но правителство на всяка цена не трябва да се прави, защото хората ще бъдат отвратени.

 

Тя коментира и промените в Изборния кодекс. По думите ѝ в законопроекта, който мина с гласовете на БСП, ДПС и ГЕРБ са са заложени изисквания, които ЦИК няма да може да осъществи.

"Накрая ще се окаже, че няма да има гласуване с машини. Като чета ИК, ще предпочета да гласувам с хартиена бюлетина, за да бъда сигурна, че вотът ми ще бъде отразен. ... Трябваше да приемат предложението на БСП от 2020 г. - да има избор или с машина, или с хартия. И да си излиза отделен протокол от машината, а отделен протокол от хартиеното гласуване. Важно е от гласуването с машина да има протокол и човешка ръка да не пипа. Сега разписката от машината не е равнозначна на хартиената бюлетина. Хартиената бюлетина има два печата, а на отрязъка от машината ще има само един. Бележката от машината е с отразения вот, но не материализира волята на избирателя, защото не е цялата бюлетина. Това е един проблем, който може да се получи".

https://offnews.bg/politika/iva-miteva-zagovori-za-svoj-politicheski-pro...