Иде ли подмяна на вота? ГЕРБ и ДПС пак ще правят изборите, ИТН им даде гласовете си в ЦИК

Благодарение на подкрепата от "Има такъв народ", ГЕРБ и ДПС получиха всички ръководни постове в районните избирателни комисии, които ЦИК разпредели. Това са около 1/4 от РИК-овете в страната, сред които многомандатните райони в Бургас, Пловдив-град, Пловдив-област.

ГЕРБ и ДПС ще се контролират един друг във всички гласувани от ЦИК районни комисии. Само в един МИР ръководната двойка е ГЕРБ и БСП.

По закон партиите се договарят пред областните управители за постовете им в РИК. Например в трите столични многомандатни райони единият председател е от "Продължаваме промяната", другият от "Демократична България", а третият от ГЕРБ. Другата изключително важна длъжност - секретар, е от друга формация. 

Ролята на председателя и на секретаря на РИК е изключително важна за изхода на изборите, тъй като те са хората, които подписват протоколите, сигнализират за нарушения и пр.

Получилата най-много гласове на предишните парламентарни избори "Продължаваме промяната" остава без свои хора - причина, поради която ПП ще обжалва

 

Лоша шега на ПП изигра и фактът, че съставът на Централната избирателна комисия не бе променен след миналия вот. Така формацията на Кирил Петков и Асен Василев остана без свои представители в ЦИК.

Всички 31 районни избирателни комисии вече са назначени от ЦИК и от утре започват работа. До 17:30 ч. на 30 август в районните комисии ще се регистрират партийните листи с кандидатите за депутати.

Кандидат за народен представител може да бъде предложен само от една партия или коалиция, най-много в два изборни района.

Междувременно до 17 часа на 17 август тече срокът за регистрация в ЦИК на партиите и коалициите, а документи се приемат и през почивните дни.

https://offnews.bg/politika/ide-li-podmiana-na-vota-gerb-i-dps-pak-shte-...