Избори в България на турски за ГЕРБ

Камерата на bTV засне възрастни хора, които очевидно не говорят български, но знаят, че трябва да изберат №17.

Турски език в секциите, кметове до урните, кметове, които превозват избиратели до секциите и председател на комисия от ДОСТ – така протече изборният ден в Джебел.

ДПС и ДОСТ, без никакви задръжки, на практика контролираха гласовете на техните избиратели.

Битката е толкова ожесточена, защото това е общината, в която ДПС държат да покажат, че имат позиции, след като кметът Бахри Юмер беше един от първите, които напуснаха партията на Ахмед Доган и подкрепи новосъздадената партия на Лютви Местан. Президентските избори са тестът колко взема Местан от ДПС.

 

Макар и задължително, в секцията в джебелското село Папрат говореха на български само пред журналисти. Иначе избирателите не разбират.

Камерата на bTV засне възрастни хора, които очевидно не говорят български, но знаят, че трябва да изберат №17.

Незаконно, но вотът вървеше в присъствието на кмета. Първоначално той заяви, че тъкмо е гласувал и си тръгва, след което отново се върна при урната.

Оказа се, че също незаконно председателят на секционната комисията Мехмед Мюмюн е от ДОСТ, макар хората на Местан нямат право на членове в комисиите.

По документи Мюмюн пък е регистриран от Реформаторския блок. От Блока коментираха, че той се е представил като техен симпатизант пред местната им структура.

След като преди три месеца кметът и още около 40 души от селото се отрекоха от ДПС и се врекоха във вярност на ДОСТ и Местан, днес Папрат обърна избора си – от 100% гласували за ДПС на предишните избори, сега – 100% дадоха гласа си за подкрепената от ДОСТ Цецка Цачева.

В съседното село Сипец кметицата от ДПС пък с личната си кола извозваше хора до секцията и искаше да им помогне при избора. bTV засне как членовете на комисията предприемат друго незаконно действие – в тъмната стая с избирател влиза член на секционната комисия.

Кметицата отказа коментар.

В самия Джебел беше регистрирано фрапиращо нарушение – общински съветник от ДПС изкъсо е следял изборите в една от секциите, като се регистрирал като член на СИК с ЕГН-то си, но с фалшиви имена. Същият случай има и в едно от момчилградските села. Прокуратурата се заема с тези общ съветници.

В Джебел ДПС печели 2140 гласа срещу 1942 – фрапиращи разлики в сравнение с предишни избори.

По списък в джебелското село Папрат гласуват над 500 души. Реално обаче почти всички те живеят в Турция и до урните идват около 140. Вотът върви в присъствието на кмета, който твърди, че само гласува и си тръгва.

Кметът и още около 40 души преди 3 месеца сменят партията, към която години наред са лоялни, а гласоподавателите сменят предпочитанията си. На местните избори 100% гласуват за старата партия на кмета, а сега за кандидата, подкрепен от новата.

Кметът не се отказва да стои на пост до урните, но отрича да следи вота на съселяните си.

Председателят на комисията се оказва от партията на кмета - абсолютно незаконно, защото макар и партията да има независими депутати в парламента, няма право на членове в комисиите.

Авантаж по btvnovinite.bg