Избори в Нидерландия : Как го правят в Нидерландия

 
Не ми се пише, защото нямам никакво време, но ще драсна няколко реда за сравнение, пък си правете изводите сами.
В момента (15, 16 и 17 март) в Холандия има избори. Изборите за първи път протичат в рамките на ТРИ дни, не на един. Защо? С цел по-малко струпване на хора и за да може в понеделник и вторник да гласуват само тези хора, които имат крехко здраве, компрометиран имунитет или пък възрастни хора, които не искат да гласуват по пощата.
Защото възрастните хора над 70 години имаха право да гласуват по пощата, условието беше да изпратят пликовете с бюлетините си до 11 март.
Ние, които сме по-млади и здрави, имаме право да гласуваме в сряда. Тоест, аз ще гласувам утре.
Как по принцип протичат изборите тук?
Всеки човек получава по пощата - и то доста дни преди изборите, така наречения изборен пас- stempas. Нещо като покана за гласуване. На нея е изписано вашето име и адрес, също на коя дата от колко до колко часа и КЪДЕ, на кой адрес може да гласувате. На обратната страна може да упълномощите някой да гласува от Ваше име.
Без такъв ПАС (покана за гласуване) на Ваше име и без документ за самоличност не може да гласувате. Така се премахва възможността някой да гласува 2 или 3 пъти, защото може да гласувате само като предадете на изборната комисия своя пас.
Пак доста време преди изборите получвате вкъщи една примерна бюлетина ( разликата с оригиналаната е, че в тази няма квадратчета срещу имената на кандидатите).
Целта е предварително да я разгледате, проучите, да видите как изглежда, да намерите мястото на Вашата партия или на вашия избранник, а не да се дзверите в "тъмната стаичка" и да се чудите къде е вашият човек. Това предполага и по-малко грешки и съответно невалидни бюлетини в деня на изборите.
Никакво машинно и електронно гласуване! Забранено е дори електронно преброяване на гласовете!
През 90-те години, когато в България мнозина още не бяха виждали компютър, в Холандия гласувахме с машини в избирателните секции - бързо, лесно, удобно.
Отдавна, с напредването на технологиите, мобилните устройства и съответно възможността изборите да бъдат откраднати (което на практика означава държавен преврат) машинното гласуване бе премахнато, върнахме се към червеното моливче.
Нещо повече: забранено бе електронното преброяване на гласовете. Това с цел да се избегне компютърна манипулация.
Защото тук политиците слушат експертите, а холандските експерти не са политикани,а професионалисти.
В България, една от най -изостаналите и в технологично, и в морално и във всякакво отношение страна от ЕС, зинали сега тепърва да въвеждат машинно и електронно гласуване, защото главите на някои хорица са четвъртити.
Казано е: умният се учи от грешките на другите, а глупакът - от собствените. Не знам как се наричат хора, които и от собствените си грешки не се учат, вие кажете. Тръгнали тепърва натам, ОТКЪДЕТО ДРУГИ СЕ ВРЪЩАТ.
Холандия е на светлинни години и в морално, и в технологично отношение и въпреки това и неслучайно премахна електронното и машинно гласуване.
Гласуване по пощата е сигурно, става по следния начин. Попълвате изборната бюлетиина и я слагате в плика, на който няма НИКАКВИ ЗНАЦИ, име и пр.
Този плик заедно с вашия личен пас (стемпас) поставяте в друг плик, който адресирате до избирателната секция или където там. В тази секция хората отварят плика, проверяват съответния пас с вашето име и го поставят в една урна, а плика с гласа ви (без да разпечатват!) - в друга. Накрая се вадят всички пликове, отварят се, преброяват се гласовете за партиите и кандидатите. Пасовете трябва да отговарят на бюлетините, които са пуснати.
Гласуването по пощата е по принцип само в особени случаи - изключение . За хора, които са на далечно плаване, работят или се намират в отдалечени от избирателни секции географски райони, неподвижни са или болни на легло и както е сега във връзка с пандемията.
Освен това тук винаги е имало възможност да упълномощите друг човек, на когото имате доверие да гласува от ваше име като попълните обратната страна на вашия пас.
Относно мерките.
Въпреки че бяхме пред избори, Марк Рюте не клекна, не смекчи популистки мерките, не отмени дори вечерния час. Даже не обеща смекчаване на мерките след изборите, напротив. Каза, че поне до края на април, ако не и до май, ще е така.
Да, това със сигурност е разгневило много хора, които няма да гласуват за него, а за някое левичарско кречетало или някой като Вилдерс, но като истински държавник Рюте постави здравето на хората пред мисълта за своята кариера на политик. И аз съм сигурна, че въпреки всичко, ще бъде отново нашият министър -председател, защото е почтен, разумен, истински държавник и защото за разлика то българите холандците са разумни. Както бяха разумни и българите ПРЕДИ да бъдат съзнателно оттучвани в продължение на десетилетия да разсъждават логично.
Мерките по време на самите избори
Изборните секции задължително трябва да имат един вход за идващи да гласуват и друг вход, от който да излизат вече гласувалите.
Моливчето го вземате с вас, за да се избегне предаване на вируса.
Секциите трябва да осигурят достатъчно пространство и повече "тъмни стаички ", за да се избегнат опашки и струпване на хора.
 
Фейсбук