Избори в САЩ : Клинтън с прогноза за успех срещу Тръмп

Днес американските граждани ще гласуват на избори за президент, Конгрес, губернатор и други на щатско и местно ниво, включително над 150 референдума.

Президентските избори в САЩ са непреки, тъй като така наречената Избирателна колегия избира държавния глава на страната. От 1964 година в колегията има 538 електори (назначавани от всеки щат), които формално избират президент и вицепрезидент. Броят на електорите е в съответствие със състава на Камарата на представителите, където има 435 конгресмени, със Сената, където има 100 сенатори и трима електори от Окръг Колумбия.

Битката за Белия дом ще бъде особено ожесточена, тъй като разликата между двамата основни кандидати - на демократите Хилъри Клинтън и на републиканците Доналд Тръм, е минимална. 

 

Право на глас на изборите имат всички американски граждани над 18 г. За да упражнят правото си на глас, те трябва да отговарят на изискването за минимален срок на пребиваване в щата, в който ще гласуват, както и да се регистрират предварително като гласоподаватели.

На 8 ноември освен за 45-и президент избирателите в САЩ ще гласуват за подновяване на една трета от състава на 100-членния Сенат, за всичките 435 мандата в Камарата на представителите, както и на щатски референдуми по широка гама въпроси - смъртното наказание, правото на аборт, контрола над огнестрелните оръжия, узаконяването на марихуаната, увеличението на минималното заплащане (сега 7,25 щатски долара на час) и много други.

Изборите за президент са непреки - гласува се за членове на избирателната колегия от 538 души, които малко по-късно избират формално президента, но обикновено веднага след приключването на т.нар. народен вот в изборната нощ се знае кой ще е новият президент.

Гласуването ще започне в 13 часа българско време.

Мандатът на президента е 4 години. Победител е този кандидат, който получи абсолютно мнозинство от 270 електорални гласа.

Изборите са 58-ите в историята на САЩ. Ще бъде избран 45-ият президент и 48-ият вицепрезидент на страната. Мандатът на новоизбраната двойка започва на 20 януари 2017 година.

http://avantage.bg/