Избори при БКП: Дефицит на хранителни стоки, ниски заплати и преследване на инакомислещи

Архивните снимки са запазили усещането за това как са се провеждали парламентарните избори в тоталитарната държава през 1949 г. – под пълния контрол на комунистическия режим и под силно съветско влияние | Снимка: Държавна агенция „Архиви“.

Написано от Христо Христов

https://desebg.com/2011-01-13-09-25-08/4946-2021-11-08-14-37-56?fbclid=I...

Как Държавна сигурност описва положението в България в началото на изграждането на тоталитарната държава от съветски при управлението на БКП през 1949 г., когато се провеждат парламентарни избори без участието на други партии?

Трите главни характеристики на самостоятелната власт на комунистическата партия в България са липсата на елементарни хранителни стоки, ниските заплати и преследването на инакомислещите хора в обществото, дори в самата БКП.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго поверителна справка относно: изказвания на столичното гражданство по вълнуващи го въпроси.

Документът на ДС е от 19 ноември 1949 г. е адресиран до тогавашния министър на вътрешните работи Руси Христозов.

В него Държавна сигурност отразява коментарите на столичани, които е събирала чрез своята агентурна мрежа, свързани с тежкото положение.

Справката е изготвена в навечерието на парламентарните избори в края на 1949 г.

В коментарите на хората преобладава недоволството от липсата на хранителни продукти от първа необходимост като олио, мазнина, сирене, кашкавал, мляко, както и от дрехи и въглища.

Голямо е обществото недоволство и от ниските работни възнаграждения в различни сектори.

Държавна сигурност подробно донася на министъра за положението около висшия партиен кадър Петко Кунин, министър на индустрията и занаятите (1947-1949) и министър на финансите (1949), а също така и от различни обикновени членове на компартията.

ДС отделя подробно място на техните коментари под заглавието „Прочистването на БКП от вражески и гнили елементи, снемането от постовете на отговорни лица и предстоящия процес срещу Трайчо Костов“.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и изборният процес 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2018 г.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt