ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ – СПОРЕД ПЛАНА

Grigor Lilov

 

В анализите си за ситуацията у нас през пролетта на фона на предстоящите тогава избори пуснах няколко поста. Направих го и след техните резултати . В тях прогнозирах служебен кабинет и нови поредни избори, както и негово управление като постоянно правителство за немалко време – до идването на лятото следващата година.
.
Например тези съответни постове
(цитати от два от онези постове)
1.
„Правителствени игри: НОВИТЕ СТАРИ ФИГУРАНТИ
*** Театрото се развива по сценарий и ще завърши със служебен кабинет
„А какъв е сценарият? Такъв, какъвто беше замислен от миналото лято насам - служебен кабинет на президента Радев.”
2.
„Сценариите и новите управляващи: СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ - ПОСТОЯННО ПРАВИТЕЛСТВО?
**** Политическата криза и международното положение
„... и в двата случая вероятността за служебен кабинет за неопределено по продължителност време е висока. Следователно макар и с относително кратък мандат спрямо редовния четиригодишен той ще постоянен. И същевременно лишен от редица прерогативи на нормално правителство.
Две са съществените от тях: промени в законодателството и глобални външнополитически решения. Първото означава продължаваща неефективност на Прокуратурата и на съдебната власт. Второто означава измиване на ръцете на политическата каста у нас като Пилат Понтийски .
Измиване на ръцете, защото целта на целия политически спектакъл досега и на онзи, който ни очаква, е във второто обстоятелство – международното положение, както казваха навремето при социализма.”
(край на цитатите от тогавашните постове)
.
Какви са вариантите след тези избори?
~~~~~~~~~~ ВАРИАНТ „А” ~~~~~~~~~~~
§ Несистемните партии според различните социологически резултати ще имат от 108 до 112 депутати. Не стигат за мнозинството от 121 народни представители.
Следователно вариантът е да търсят по-широка коалиция с ГЕРБ или БСП или ДПС. Така ще се сбъдне идеята на Ахмед Доган от декември 2018 г. за „програмно правителство” с широка партийна подкрепа. Дори тази коалиция да е с ГЕРБ или БСП – без участието на ДПС, като неин баща Сараите ще са фактическият й ръководител.
§ По закон Радев трябва да даде първи и съответно втори мандат, ако първият не успее – на Има такъв народ, респективно на ГЕРБ. При пореден неуспех следва третият мандат – вече по избор на президента.
Не е необходимо да си гений, за да се досетиш, че този трети вариант ще отиде при „Демократична България”. И не защото Румен Радев е влюбен в Христо Иванов, а защото международната ситуация го налага.
При такава коалиция единствено правителство с такъв фасон – мандат може да смили Запада. Иначе парите ще спрат и влизаме в „РадевоДемократична зима”, подобна на Виденовата.
Аз лично не считам такъв кабинет за приемлив. В него компромисите със Задкулисието и кремълската опека върху България ще са над размерите на разумния компромис.
.
~~~~~~~~~ ВАРИАНТ Б. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.
Подобен сценарий, но разигран от системните партии – ГЕРБ, БСП, ДПС.
Мандатът ще бъде на ГЕРБ. Това вещае както „зимата”, за която споменах, така и широки граждански протести и социални безредици.
Такъв кабинет ще е тотално бедствие за страната ни. Горко ни, ако се състои.
.
~~~~~~~~~~~~ ВАРИАНТ В. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.
Не се стига до ново правителство. Назначават се нови поредни избори, които ще съвпаднат с президентските.
Служебният кабинет на Радев организира изборите, на които Радев е кандидат. Според едната хипотеза се възпроизвежда сегашната патова ситуация, според другата – Ковида настъпва, развихря се в стряскащи мащаби и блокира възможността за гласуване.
*********************
Последният вариант - буква В продължава да остава с най-висока вероятност за сбъдване. Защото се доказва като реалност от пролетта насам.
**** коалиция - карикатура. Извинявам се на автора, че не съм го посочил. Но не мога да го идентифицирам.
 
Фейсбук