Изборни залъгалки от ОИК-Бургас

ГЕРБ ОИК-Бургас Изборите свършиха. Който таковал-таковал... Тая работа е като оная работа... На печелившите – честито, на претакованите пак честито, защото и те казват, че са спечелили в по-значимата си част. Дори лидерът на столетницата, който посочи „успехите“ на БСП пред една национална телевизия, заяви, че изборите не са честни и трябва да се касират, но неговите съпартийци в Бургас заеха шест съветнически кресла в общинския съвет и „... ни дума, ни вопъл, ни стон...“ и тихичко не са промълвили, както беше записал авторът „Антон“... Просто гьон?! Да не мислите, че това е вид обида?! Не дай, Боже...

Та и те косвено признават, че всичко било наред...

Такива приказки чухме и от ръководството на ОИК-Бургас шепата журналисти, които присъствахме на тяхната пресконференция в залата на общината.

Слушах, слушах и отвътре ме напираше една европейска гордост, че и ний от Бургас сме дали нещо на света и по-точно на Европата, за която 5% недействителен вот били нещо нормално, а тук в „най-хубавия град за живеене“ в България процент на недействителния вот е едва 3,61%. Ех, Европа, Европа... Къде сме ний- къде са те...

И всичко това на фона на приказки за неграмотност, за голям процент циганско непросветено население, а се оказахме отличници?!

Изборни залъгалки от ОИК-Бургас Отличници обаче в подобряване на изборните резултати или просто отличници. И важното е кои ни бяха добрите учители, ония от ГЕРБ като Иван Тотев, които със своите предизборни семинари докараха тези „изумителни“ резултати.

Общо взето от тази пресконференция научихме, че в Бургас всичко е спокойно, също като на Шипка през далечната мразовита зима на 1877 – 1878 г. Иначе не може и да бъде.

Кмет – отличник, град-отличник, избори-повече от отлични за управляващите. Бай Ганьо – опозиция?! А, де...не и в тази страна, не и в Бургас.

Дори разбрахме, че бургаските медии са се „...справили прекрасно...“, както заявиха от ОИК?!

Някои от повечето дори и благодарствени писма получили от ОИК?!

Е, ние от „Под лупа“ такива благодарности не чакаме, защото не сме мълчали и показахме доста слабости в изборния процес, както и нарушения. Подадохме и сигнали в сайта „Честни избори“, които са получили над 250 сигнала за нарушения от цялата страна, но в Бургас е различно, просто тук е град на отличници...

Изборни залъгалки от ОИК-Бургас Ако не вярвате, че тук е различно, ще ви припомня какво заявил един чукча на конгрес на ВКП (б) или предвестника на КПСС. Той разказвал за ролята на ВОСР (революцията от 1917 г. в Русия) и припомнил положението преди- студ, глад, мизерия... Обаче след ВОСР (революцията-б.а.) било различно- пак било студено, глад, мизерия, но само какъв оптимизъм имало?!

Така е и в Бургас - такъв оптимизъм има, че... На фона над 8% - 10% недействителни бюлетини, за които говореше проф. М. Константинов, на фона на стотици сигнали и жалби в Бургас ОИК получила само 15 сигнала в изборния ден?! Попитах за сигнал, подаден и от нас и от застъпник от НФСБ за секция № 182 на І- ви тур за намиране на 3 броя абсолютно празни бюлетини в урната с бюлетини за кмет и общински съветници,които нямаше как логично да се обясни тяхното присъствие в урната без нито един печат, без нито една отметка?! Баналният извинителен отговор беше, че тези абсолютно празни бюлетини не променяли нищо... Вярно, но отчасти, а това е полуистина, която показва, че членовете на тази СИК или са проспали даването на повече бюлетини, но и тяхното подпечатване и пускането им в урната?! А това си е 400 % импотентност при тяхната квалификация като СИК. Казано иначе, нещо като НЕКАДЪРНОСТ или още по-лошо...

Интересно как можеш да изпитваш „относително удоволствие от свършеното от ОИК...“ при недостатъчното обучение на съставите на СИК, както и при допуснатите грешки в обработката на някои протоколи?!

Очите ми видяха едни цифри в един секционен протокол след края на изборния ден в І-ви тур на местните избори и копие от него е подписано от председателя на същата СИК в знак и потвърждение на неговата автентичност, а след като протоколът е отнесен в ОИК, цифрите, зад които стоят живи хора, гласували за даден кандидат, са променени... Как се случва това и кой е отговорен? Ще се търси ли нечия вина и нечия отговорност и какво гарантира, че тези селски бакалски сметки не са се случвали и в останалите 290 секции, което силно променя истинския вот на избирателите.

Изборни залъгалки от ОИК-Бургас Ръководителите на ОИК обаче си имат дежурно обяснение, че 3 празни бюлетини не променяли вота, че променените числа в протокол от СИК вероятно след обработката му в ОИК (нещо като умножение на число по нула) пак не променяло нещата и т.н. и т.н.

Дори наличието на 4 представители на една партия (ГЕРБ) в много СИК не пречело на нещата, защото тези представители се определяли на квотен принцип... От 7 члена 4 били от една партия и това не променяло нещата?! Бюлетините за президент били прозрачни и това не променяло нещата?! Членовете на СИК са по партиен квотен принцип и това не променяло нещата... Един час след началото на изборния ден били назначавани членове на СИК и това не променяло нещата.

Изборни залъгалки от ОИК-Бургас Колежка от бургаска печатна медия заяви, че при разговор с членове на СИК се оказало, че бюлетина, отбелязана вместо със знак Х, с кръгче, точка и т.н., се считала за действителна и това не променя нещата.

Изобщо при тези условия в Бургас – НИЩО НЕ ПРОМЕНЯ НЕЩАТА?!

Наличието на над 7 000 застъпници в изборите за кмет и общински съветници при 637 кандидати за общински съветници също не променяло нещата...

Имало кандидат за общински съветник с 291 застъпника.

Не беше даден обаче отговор от ОИК за броя на застъпниците според партиите...

Изборни залъгалки от ОИК-Бургас Разрах,  че една партия като СЕК имала между 1 200 -1 300 застъпника, ПП „Лидер“ около 600 застъпника, Движението за социален хуманизъм около 500 – 600 застъпника, но най-важното колко застъпника е имала  управляващата ПП ГЕРБ така и не разбрахме, но според сметките е възможно тя да е имала около 2 000 застъпника, че дори и повече...

Към тях прибавете и около 2 600 членове на СИК и ето ти я платената част от вота и то най-вече за казионните партии от парламентарно представения политически спектър.

След този целия карамбол имало едва 3 подадени жалби в съда, оспорващи резултатите в избора на общински съветници- 2 и една за обжалване избора на кмет.

Интересна е и пасивната реакция на т. нар. най-голяма „опозиционна“ партия БСП, която примерно в с. Ново Паничарево губи с едва 2 гласа кметското място от кандидатът на ГЕРБ Яна Жекова...

Кой пък може да ми обясни, че процентът на недействителните бюлетини в ромския кв. „Победа“, примерно в СИК № 066 е едва 4,07%; в СИК  № 065 е едва 3.05%; в СИК № 063 е 4,74%, а в жк „Изгрев“, където живее много по-образовано население с по-висок социален статус, в СИК № 185, където има вероятни шменти-капели, процентът на недействителните бюлетини е 5,86%?!!

Изборни залъгалки от ОИК-Бургас В прословутата СИК №182 процента на недействителните бюлетини е 5,4%, а в циганските СИК е с цели 2, 4-2,8 %  ПО-НИСЪК?!

Играл ли е моливът и кой го е направлявал е важно да се изясни, както е важно да се изясни как в СИК в кв. „Меден рудник“ от 361 души по списък гласуват всичките 361 души, като се отчете фактът, че там е секция за гласуване на инвалиди и разстоянието до техните домове е значително и има едва 14 недействителни бюлетини?! Нима тези 100 % гласували ви се виждат реални?!

За сравнение в СИК 183 гласуваха хора с увреждания (инвалиди) и гласувалите от записаните в избирателния списък 670 души бяха едва 347 души и имаше 15 недействителни вота?!

Вярно е, че нещата не навсякъде си приличат, но ако бяха толкова различни, нямаше да има примерно социология...

Ето какви неща занимават моето любопитство и моето гражданско самосъзнание...

Играта свърши, но беше ли тя честна, беше ли почтена, има ли вина и в кого и защо тия, които мразят определена прослойка, гласуваха за тях и партията им?! Всичко ли беше пари или гарнитурата на парите бяха страхът и натискът...

Добре е да знаем точните отговори, за да ни е чиста съвестта и да знаем струва ли си да отидем отново на избори.

Георги ИВАНОВ

Христо ТОДОРОВ

 

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.