Извън ГЕРБ всички ще са зрители в новия общински съвет на Бургас

Извън ГЕРБ всички ще са зрители в новия общински съвет на Бургас- Г-н Иванов, как преминаха изборите според Вас? Бяха ли честни?

- За мен изборите са манипулирани, но истинската драма не е в това, а в новия състав на Общинския съвет в Бургас и смазващото мнозинство на управляващите. На нас не ни достигнаха сто и няколко гласа, за да получим мандат. Просто на някой му беше изгодно Партията на хората от народа да няма представител в Общинския съвет. И използваха манипулации – веднъж от комисиите обявяват, че имаме 15 гласа в една секция, после се оказа, че са 3 гласа, видях протоколи, попълнени с молив. Но дори и да нямаше такива неща и ние да имахме тези сто гласа, аз щях да откажа да бъда общински съветник, защото не искам да бъда зрител. А такива ще бъдат 30 процента от съветниците, тъй като при 28 мандата на ГЕРБ, 2 на СЕК, 2 на ДПС, 1 на „Атака“ и 2 на Синята коалиция, мачът просто е приключил. Останалите, т.нар. опозиция, ще бъдат просто зрители – дали на сесиите ще стоят в залата, или пред телевизора вкъщи, няма да има голяма разлика.

- Къде виждате манипулациите?

- Сегашната система дава възможност да се купуват гласове законно, чрез така наречените застъпници. Те уж трябва да следят за честността на избирателния процес, а всъщност продават гласа си. Вие може би забелязахте, че в избирателните секции имаше прекалено много застъпници - идваха на групи през половин час и се сменяха през целия ден. Защо е нужно някой да си сменя застъпниците на всеки 30 минути. Това просто е една вратичка за законно купуване на гласове - даваш 50 лева за глас и идваш на власт. Обикновеният българин, смазан от бедност, не си задава въпроса какво ще става утре, а какво е днес. Хората не се замислят, че заради 50-те лева, които ще получат сега за гласа си, в идващите четири години ще платят 500 или 1000 лева повече под формата на високи данъци. На тях парите им трябват сега, за да си покрият неотложни нужди.

-  Вие загубихте - как ще продължите от тук нататък? Само чрез вестник „Под лупа“ ли ще продължите да бъдете опозиция на властта?

- Добър, но труден въпрос. Оказа се, че вестникът, който издавам в немалък тираж, е с нисък коефициент на полезно действие за мен. Сега аз получих около 1700 гласа, а на предходните избори имах над 2300 гласа. Оказа се, че тогавашната кампания, която продължи около 40 дни, ми е донесла по-голяма популярност от издателската ми дейност, която продължава вече 4 години.  Така че с критиката си към управляващите този вестник може би е помогнал на други, но не и на мен. Аз ще продължа да се боря хората да получават обективна информация чрез вестника и занапред, но не знам дали бургазлии са дорасли за истината. Защото, ако бяха вникнали в това, което четири години им  разкривахме, трябваше да има друг вот.

- А не мислите ли, че чрез негативната си кампания превърнахте управляващите в жертви в очите на хората?

- Възможно е, но негативната кампания показваше действителността – факт е, че имаме по-високи данъци от преди, че много от обещанията, които Димитър Николов даде преди четири години, не бяха изпълнени. Аз намерих предизборната му програма от 2007 година и мога да ви я дам. Там, според мен, 85% от нещата са просто разтягане на локуми. Да видим, живот и здраве, какво ще стане сега - ще се открият ли 4 000 работни места в бъдещата индустриална зона, какви инвеститори ще дойдат. Да видим дали картинките, които гледахме по сайтовете, ще станат реалност. Очак­ваме на пристанището да акостират параходи, които още не са проектирани, остров Св. Анастасия да се превърне в голяма туристическа атракция. Поне затова господин Николов ще го питаме на всеки 6 месеца.

-  Как ще го питате, след като вече не сте общински съветник?

- Чрез медиите – аз чрез моята, вие чрез вашите. На който както му стиска.

- А след четири години ще участвате ли отново в изборите?

- И друг път съм казвал, че моята мечта не е да бъда кмет или съветник. От изборните резултати виждам, че бургазлии нямат нужда от хора като мен. Аз ще продължавам да говоря истината, но господата от ГЕРБ се постараха да получавам все по-малко информация. Вече няма кой да им пречи. Аз мога като издател да стоя на общинските сесии и да слушам, но няма да имам достъп до микрофона, за да казвам неща, които управляващите не искат да чуват. Вижте какво се получи – всички, които бяхме опозиция в общинския съвет, сега останахме извън него.

- Означава ли това, че политическият живот в Бургас приключи?

- Той не приключи, той се погреба. Вие вече няма да чувате различно мнение от това на управляващите. Сесиите ще свършват за 15 минути.

-  Но на много сесии преди общинският съвет се превръщаше в говорилня, където много се говори, а малко се работи. Може би това разочарова част от избирателите.

- Вижте, аз уважавам много Ваклин Стойновски, един добър оратор, едно мислещо момче, но той наистина създаде предпоставка за една война между него, Валери Симеонов и Георги Манев, която предизвика определен негативизъм и отврати много хора. В същото време Николов направи за четири години много повече от Йоан. И избирателите може би си казаха – едните работят, а другите правят цирк, не ги искаме, нужен ни е прагматизъм. Това определено беше грешка. Аз мислех, че стоя настрани от този цирк, но може би съм сгрешил с някои крайни изказвания от трибуната.

- Може би бургазлии не са разчели посланията ви.

-  Ако не са ги разбрали, вече е късно. Аз нямам какво да губя – ще имам сега повече време за бизнеса си, за семейството си. Бях подложен на много атаки и получих тежки удари заради вестника, който издавам. Мислех,  че защитавам кауза, но разбрах, че сега не е време за каузи, защото принципът „кеш енд кери“ е много по-силен. Просто в един момент някой отива при човека, дава му 50 – 70 - 100 лева и съвестта му е дотам. Затова, който имаше повече застъпници и силни фирми, които да им плащат, той получи гласове. Георги Манев също е разочарован. Разбирам  и СДС-то – малко не им достигна за трети съветник, а очакваха пет.

- Много малки формации си направиха политическо харакири, подкрепяйки Димитър Николов. Защото на практика тези, които гласуваха за него, гласуваха и за ГЕРБ, а не за тях. Никой няма да тръгне да подкрепя отделно 17 социалдемократа или 7 нови левици, които даже не можеш да различиш.

- Така е и вие видяхте какво стана – Николов вече няма нужда от никой, освен от ГЕРБ. И отгоре ще му търсят отговорност, ако има разпиляване, защото този бюджет вече ще се дели на едно. И всички извън ГЕРБ, които са подкрепяли Николов, сега ще бъдат просто зрители в Общинския съвет и ще си хапят с извинение… устните. И ще се окаже, че парите, които са платили на т.нар. застъпници, са просто хвърлени в морето.

Веселин ВАСИЛЕВ, 

Бесове.ком

В интервюто са използвани въпроси и на други медии