You are here

Изкупили ли са руснаците половината ни Черноморие?

В последните 20 г. над 300 хил. руски граждани са купили второ жилище в България

Проучванията показват, че 25 на сто от тях са готови да се преместят за постоянно у нас, съобщи бТВ.

Закупените имоти са общо около 500 хил, а сумата на руските инвестиции в недвижимост се оценява на 4-5 млрд. долара.

Корпоративните капиталовложения се оценяват на още 2 млрд. долара за последните 10 години. Имотният бум засегна най-вече Варна, Добрич, Шумен, Бургас, Ямбол и Сливен.

В Поморие цял квартал се нарича Малката Русия.

Игор от 20 г. развива бизнес с недвижими имоти в България. Сега обаче пазарът е замрял и той намира изказването на депутата Толстой за нелепо. „Той понякога изпуска нерви, говори глупости и от една глупост запонаха да раздухват голям скандал", е мнението на Игор Берозовский.

Само в Поморие са продадени 5800 апартамента на чужденци, повечето руснаци. В Бургас пък има книжарница само за рускоговорящи.

Владимир Анатолиевич, собственик на апартамент в Поморие, коментира, че си имат голяма страна и други земи не са им нужни. Наталия Дубльовска пък смята, че думите на депутата са извадени от контекста и не е имал това предвид."

Почти всички партии осъдиха изказването.

Според председателя на ДСБ Радан Кънев, Толстой изразява отношение, което е масово по време на режима на управление на Владимир Путин.

„Те всъщност са си купили нещо друго, не Черноморието, купили са си част от българските политически партии - в името на търговския интерес на Русия”, посочи здравният министър Петър Москов.

Лидерът на Атака Волен Сидеров отбеляза, че такава остра реакция трябва да има и в други подобни случаи. Според него Толстой трябва да се извини и вероятно ръководството на Руската дума ще го накара да го направи това. Лидерът на Атака отбеляза, че земи в България купуват и турски фирми.

Руското влияние в България не се измерва само и единствено с закупените имоти. Има много канали за въздействие. Най-важният - независимо от демократичните промени 30% от българската икономика остава свързана с Русия.

http://www.faktor.bg/