Излагация в името на евроатлантическите ценности

СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ

И-и-и-и-и златният скункс се присъжда на Лютви Местан за най-добър политически плонж.

На фона на натягането на Лютви Местан пред Борисов и ГЕРБ Митьо Пищова изглежда политически колос

ДАНИЕЛА ДОБРЕВА

 

Излиза, че престоят на Лютви Местан в ДПС и въобще в българската политика не му се е отразил благотворно. Нито е взел от тактиката на бившия си патрон Ахмед Доган никога да не се изказва неподготвен, още по-малко ако може да извлече полза, нито се е научил що е достойнство. Вместо да се изстрелва като тапа от разклатено шампанско с верноподаническото "Аз харесвам Цецка Цачева повече от живота си. Тя е най-близка до профила ми", да беше замълчал. Можеше да завърти, дето се вика за пред хората, един разговор. Една среща между него и Цачева с подходящ пиар, който да организира подобаващо журналистическо присъствие, щеше да свърши чудесна работа. Така се прави между политици. Преговори, усмивки, врътване на пръст. Както казва Доган, политиката е единствената игра, при която истинското действие започва едва 

след като публиката е напуснала стадиона

Време до 6 ноември има. Големият пазарлък тепърва предстои, особено ако има втори тур. На него всеки глас е важен и ще има нужда от дребни партии, които да закръглят липсващите гласове за следващия президент. И цената им ще се вдигне много сериозно. Винаги е било така.

Но не, Местан не си даде шанс да се направи на сериозен политик. Сега какво остава на Цачева - просто да мине през него като по селска черга и като наближи вотът, да съобщи, че няма нужда от подобна подкрепа. Или просто да се направи на нечула. Ако следва нормалната логика и ако не иска да се лиши от доста по-ценна подкрепа, е длъжна да го направи. Именно следвайки нормалната логика Красимир Велчев изпревари всички с въпроса: "Някой да го е канил?" 

Актът на Лютви Местан е разбираем от чисто човешка гледна точка. Той просто се опитва да отложи политическата си смърт, която ще стане факт на следващ парламентарен вот, ако продължи низходящият тренд на кариерата му, настанила го трайно в дъното на пленарната зала. Местан политическо бъдеще без чужда помощ няма, няма и минало. Доган му го зачерта в мига, в който реши, че не му е потребен и може повече да навреди на ДПС с присъствието си, отколкото да служи като ретранслатор на мислите и чувствата на истинския лидер на движението. Но нескопосаният начин, по който 

Местан се опитва да се докара пред Бойко Борисов, 

е обиден не само за него, а и за Цачева. Тя тоя профил не го иска. Тоя профил, толкова близък до Реджеп Ердоган, е вреден за ГЕРБ. Близостта с турския премиер трябва да се демонстрира на високо държавно ниво и Борисов го прави. Когато двама премиери общуват, третият е излишен, освен ако не иска да получи ролята на обикновен воайор. Министър-председателят е този, който се опитва в Брюксел да тропа по масата да паднат визите за турски граждани. Той е тоя, дето натиска за европейски пари, с които да се омилостиви Ердоган, за да не пусне Ниагарския водопад от бежанци през нашата граница. Какво място тук има един лидер на незначителна формация? Мястото неведнъж му беше показвано. Просто трябваше да разбере знаците. 

Дори и във вътрешнополитически план Лютви Местан е безполезен - електоратът му - никакъв, позициите му - също. Остана да натиска на "приятелството" си с Ердоган, пред когото плонжира още при избора му. Турският премиер обаче едва ли залага сериозно Местан да му прокарва политиката. Да се обзаложим ли, че при провал на следващ парламентарен вот ще забрави, че го е познавал? Да, без всякакво съмнение му беше нужен като лидер на ДПС, но като председател на ДОСТ 

цената му многократно падна 

като лева по времето на Жан Виденов. Но да предположим, че председателят на ДОСТ все още вярва на позициите си пред Анкара. Това е сериозен коз за пазарлък - ето, аз ви предлагам още един начин да сме в добри отношения с Турция, вие какво давате. Това е вече начало на разговор. Политиката е като пазар на гласове. 

Изборът на ДОСТ бил направен по метода на изключването. Ако президентските избори бъдат спечелени от когото и да е от левите кандидати, ще се породи риск за евроатлантическата ориентация на България, обясни Местан. Изборът на Цецка Цачева бил стратегически, за да не се загърбят натовските и евроатлантическите ценности. Цачева била по-подходяща от Трайчо Трайков, когото Местан също много харесвал и чак бил респектиран от него. По избори се чуват какви ли не глупости. Свикнали сме. Но поне малко благоприличие. В името на евроатлантизма. И нека Цачева бъде по-категоричен евроатлантик, та и подкрепата на ДОСТ и Местан да са по-категорични.

http://www.segabg.com/