Излиза, че с действията си до момента ИТН е спечелил доверието на… Статуквото срещу което се бори.

 Evgeni Kanev

Вчерашният ден уплътни контурите на сценария, за който пиша от седмица:
- БСП, макар още под условие, са готови да подкрепят кабинета - привиждайки почти пълно съвпадение в програмите с уж “дясната” формация на Слави - по негови думи;
- ГЕРБ, които съзряха “партньор” срещу президента в ИТН, след атаката им срещу служебните министри, изразиха готовност да свалят кворума за избор;
- ДПС, които гласуват ЗА, само когато техните гласове осигуряват мнозинство казаха, че ще гласуват “против” чрез Данчо М ( но с готовност да подкрепят кабинета).
А само формациите “протестъри” - уж потенциални партньори са скептични. Излиза, че с действията си до момента ИТН е спечелил доверието на… Статуквото срещу което се бори.
И наистина, ако ГЕРБ не се регистрира в зала и кворумът падне на 177 души (ако всички други са налице), то са нужни 89 гласа, за да мине правителството, а ИТН с БСП има 101: затова ДПС става ненужно.

Но не трябва да се забравя, че е много по-лесно да бъде избрано правителство, отколкото свалено - тогава ще са нужни 121 гласа. Т.е спокойно може да се осигурят плаващи мнозинства, докато то върши услуги на статуквото. Това показва и защо е важна за задкулисието подкрепата на ДБ: за да носят отговорност за кабинета! 
И да бъдат смазани на следващите избори.
В този контекст, за ДБ и ИСНИ най-добре е да гласуват въздържал се: да не дават сляпа подкрепа, но и да не гласуват против, за да захранят пропагандата за неминуемия провал на кабинета заради тях.

Ако обаче се окажат истина спекулациите, че ИТН нарочно слагат неизбираеми кабинети, за да може Слави формално да се отчете пред своите кредитори или господари - заради които сложи изненадващи две лица за премиери преди последния  - то е ясно желанието му да избяга от политиката с най-малко репутационни щети. Защото няма как да се забравят фактите, че всяка власт през последните 20 години толерираше неговото участие в политиката чрез шоуто; че получи ТВ след БТВ; че е посещаван от лицата на библиотекарите ( според Октай); че ходи на лечение (или срещи?) в една прочута софийска болница, обслужваща “маркови” лица; че играе толкова нескопосано цялата игра и т.н. Дори забележете кой постоянно седи отляво на шефката на парламента.
Тогава ще имаме нови избори и въпросът е къде отива напусналият ИТН електорат?

Фейсбук