Изненадващ ръст на британската икономика въпреки Брекзит

Растежът се дължи основно на приходите от последните филми от сериите за Джейсън Борн и Стар Трек, отчитат от статистиката

През третото тримесечие икономиката на Великобритания забави своя растеж доста по-сдържано от очакваното въпреки първоначалния шок, предизвикан от решението на британците за напускане на ЕС. Брутният вътрешен продукт на Острова се разшири през периода юли - септември с 0,5% спрямо второто тримесечие, когато беше отчетен необичайно солиден растеж от 0,7%, но при осреднена прогноза на финансовите пазари за забавяне на икономическия растеж до 0,3 на сто. Това показват предварителни данни на британската официална статистика ONS.

На годишна база БВП на Великобритания нарасна с 2,3% при очаквания за запазване на темпото на растеж от 2,1%, отчетено през предходното тримесечие, като това представлява най-солидното темпо на растеж от повече от година насам.

Британската икономика е вече с 8,2% над нейния предкризисен пик от първото тримесечие на 2008 г.

Днешните по-силни данни изглеждат в подкрепа за твърденията на поддръжниците на Brexit по време на кампанията преди референдума, че заплахите за сериозен удар върху британската икономика при гласуване за напускане на ЕС са били само всяване на паника.

Трябва обаче да се има предвид, че по-доброто от очакваното представяне на британската икономика през третото тримесечие се дължи единствено на добър растеж с 0,8% на сектора на услугите и то благодарение на солиден ръст при филмовото и телевизионно производство и дистрибуция. 

Според ONS това повишение се дължи отчасти на много големи бокс офис приходи през юли, когато излязоха последните филми от сериите за Джейсън Борн и Стар Трек. Сферата на услугите, която формира 78,8% от общото производство, допринася с 0,6% към общия икономически растеж през третото тримесечие.

В контраст, производството в останалите три важни индустриални групи бележи понижение, като в строителството е отчетен спад от 1,4% (най-солидно понижение от четири години насам), а в селското стопанство - с 0,7%. Индустриалният сектор се сви с 0,4%, докато промишленото производство спадна с 1 на сто, отнемайки 0,1% от БВП на страната през третото тримесечие.

Въпреки че предварителната оценка на ONS за БВП на Великобритания отчита едва 44% от икономическите данни, днешният по-добър от очакваното доклад ще намали допълнително шансовете за ново понижение на основната британската лихва на заседанието на Английската централна банка през следващата седмица.

http://www.faktor.bg/