You are here

Израел към София: Не се шегувайте с Холокоста и нацизма

Нацизмът и Холокостът не могат да бъдат предмет на шеги. Затова оставката на българския зам.-министър на регионалното развитие Павел Танев е най-правилното решение. Това заявил представител на Министерството на външните работи на Израел пред журналисти, цитиран от stmegi.com.

Заместник-министърът на регионалното развитие на България Павел Танев е подал оставка, след като в български медии и социалните мрежи бе разпространена негова снимка отпреди девет години. На нея политикът е изпънал ръка в нацистки поздрав, застанал до восъчна фигура на офицер от Вермахта. Снимката е направена в музея Гравен в Париж.

По една от българските телевизии Тенев се опита да се оправдае с аргумента, че се бил пошегувал, и че в действителност не изповядва нацистката идеология.

В негова защита се обяви друг зам.-министър (всъщност вице.-премиер, бел.ред.) – Валери Симеонов, който заяви, че не трябва да се обръща голямо внимание на подобни шеги. Самият Симеонов преди около 20 години посетил концлагера Бухенвалд и няма спомен как, кого и защо е снимал.

Общественият натиск върху Тенев обаче се оказа достатъчно мощен и бе принуден да подаде оставка. Той е уведомил за решението си премиера на България Бойко Борисов, пише още stmegi.com.

Преди няколко години Борисов е уволнил сътрудник на военното министерство за снимка, подобна на тази на Тенев. (Става дума за Иво Антонов от ВМРО, който обаче не е уволнен, а е в болница и като министър Красимир Каракачанов ще вземе решение след като се възстанови. – бел.ред.)

http://frognews.bg