Изчерпват ли се оръжията на САЩ за Украйна? Какво разбраха репортерите на CNN?

https://telegraf.com.ua/novosti-ssha/2022-11-17/5723163-u-ssha-zakanchiv...

Американски служители отбелязват, че запасите от оръжия, дори в Щатите, не могат да бъдат безкрайни

Благодарение на редовната военна помощ от американски партньори, въоръжените сили на Украйна отчаяно се борят с руските окупатори за всяко населено място. Някои американски служители обаче вече започнаха да алармират за значителното намаляване на някои видове високотехнологични оръжия, които Украйна получава редовно след пълномащабното нахлуване в Руската федерация.

Според Си Ен Ен , позовавайки се едновременно на три авторитетни източника, пожелали анонимност, някои оръжия от запасите, с които разполагат Съединените щати, може вече да са на изчерпване. Това зависи не само от редовното натоварване, което тази област получава, но и от способността на американците да възпроизвеждат нови оръжия за много кратко време.

Някои служители, близки до правителството на САЩ, казват, че има "ограничено количество" излишни запаси, които Съединените щати като цяло могат да "подарят" на Украйна.

Не говорим за цялата военна помощ, а само за някои от нейните видове: това са 155-милиметрови боеприпаси за артилерийски установки, ПЗРК Stinger, ракети тип HARM, GMLRS, както и ПТРК Javelin. В същото време се подчертава, че въпреки това държавите са предприели отделни стъпки, които могат да увеличат броя на произвежданите от тях системи.

За първи път от две десетилетия САЩ не са участвали пряко в конфликт, след като се изтеглиха от Афганистан и преминаха към консултативна роля в Ирак. Без да се налага да произвеждат оръжия и боеприпаси за война, САЩ не произвеждаха количеството материал, необходим за поддържане на продължителен конфликт с висока интензивност“, пишат журналистите CNN.

Трябва да се подчертае, че дори и в такава ситуация проправителствените американци уверяват, че страната им никога няма да застраши собствената си бойна готовност, така че доставката на всякакви оръжия първоначално се анализира внимателно.

Превод Под лупа