Илиян Василев : "ГЕРБ са срещу Кьовеши по принципни, фундаментални причини, защото са против всеки опит да се разкрият корупционните мрежи, характерни за управлението им."

Ilian Vassilev

Това че ДПС и БСП евродепутатите гласуваха против Кьовеши, макар и със селски трикове, не е изненада. Не е изненада и че евродепутатите от ЕНП от ГЕРБ гласуваха против по инструкция от София. Формално го направи само един от тях, но това е партийна позиция - еманация на политиката на ГЕРБ в полза на корупцията и срещу антикорупционните усилия.
Това е линията на преценка защо и за кого да гласувате. ГЕРБ са срещу Кьовеши по принципни, фундаментални причини, защото са против всеки опит да се разкрият корупционните мрежи, характерни за управлението им.
И това е партия член на ЕНП - това за сведение на Оги Минчев, които иска да определи принадежността към ЕНП като основен критерий за избор. Преди да делите хората по принадлеженост към която и да група в ЕП, трябва да ги оценявате по позициите им по принципни въпроси. Каква полза има от ГЕРБ в ЕНП, когато е против Кьовеши?
Слава богу - ЕНП не е монолитна по всички въпроси група, а оставя подобни решения, по които не може да се достигне консенсус, на всяка партия.
Ако се стигне до изключване на Орбан от ЕНП - ГЕРБ няма да гласува "за", защото се опасява че следващите могат да бъдат и те? Не казвам че не е логично от тяхна гледна точка, пък и ако се почне с отлъчванията от ЕНП не се знае къде ще се тегли чертата. Така че ако отношението към Орбан е лакмусовия тест - не съм сигурен за единствено правилното решение. Още повече, че ЕНП и ПЕС има споразумение и де факто управляват заедно Европейската комисия. Така че разделението по принадлежност към групи не е първично и определящо.
Изобщо отварянето на вътрешни фронтове по виртуални спорове, които са от полза на ГЕРБ и "десните" анализатори от Института за дясна политика и ТВ Европа, е не само безмислелно, но против идеята за максимална мобилизация на десните избиратели извън властта.
Така че върнете се на базата - кой гласува за и против Кьовеши?! Това е критичен изпит за кандидата за евродепутат за когото ще гласувам. А не академични спорове в или извън ЕНП - която не дава задължителен единствено правилен, още по-малко общ знаменател по много въпроси.

Фейсбук