Илиян Василев : Държавният олигархизъм на Пеевски и Доган ще съсипе всичко, защото преразпределят възможности от можещите към мързеливите.

Ilian Vassilev

Ковид-19 кризата е ясна, вирус е ще се справим. Но с човешката корист и глупост ?!
Държавният олигархизъм на Пеевски и Доган ще съсипе всичко, защото преразпределят възможности от можещите към мързеливите.
А това е програмирана бедност за държавата години напред.
Догановият ТЕЦ ще има гарантирана печалба от около 30 милиона лева всяка година, което е почти точно размера на плащанията към него от държавата за студен резерв, този който взеха от работещия ТЕЦ Марица Изток - 2. Вземаш от ТЕЦ критично важен за националната енергийна сигурност, като изкуствено го убиваш, за да дадеш на олигархичен ТЕЦ, който бездейства?!
Това ако не е престъпление, здраве му кажете.
От години в търговете за градеж на инфраструктура не участват външни фирми, за да могат да затворят кръга на разпределение на корупционния откат. Тупат се в гърдите че градят магистрали, но никой не пита за качеството, което утре ще се обърне в по-големи разходи за поддръжка и ремонти и накрая класика, спестили хиляди, дали милиони. Но Боеко минава за строител. Минава.
От години в страната ПЧИ са самослучват и намаляват като процент от БВП, да не говорим, че през миналата година по-голямата им част идва от Холандия, което са изнесена печалба, без да се плащат данъци, върната като инвестиции през една нефтена компания. Този модел гледа на ПЧИ като ненужна конкуренция на олигархичния капитал за пазари, потребители и публични средства.
За да бъде кошмара пълен прокуратурата Им вече обяви, че и инвестициите в чужбина са престъпление, да не говорим ако някой държавник помогне за тях - стигмата че е корумпиран.
Тове не е просто триумф на паразитите във властта и икономиката, а е пряк и бърз път към разрухата на нацията - когато наказваш можещите "пчели" в името на посредствените "търтеи".

Фейсбук