Илиян Василев: Русия инвестира в свалянето на правителството на Петков, но няма да инвестира същите хора да дойдат на власт с евтин природен газ

Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия, политически и енергиен анализатор, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”

Водещ: До края на работния ден на вторник не беше получен отговор от „Газпром“ за преговори за доставките на газ по договора, който изтича в края на годината. Министърът на енергетиката Росен Христов заяви, че служебното правителство не иска да променя договора с „Газпром“, а да започнат преговори за някои модификации, включително и разсрочването на доставките, че физически да можем да ги получим, и някои гаранции, свързани с плащането. Служебният министър-председател Гълъб Донев пък информира, че от правителството ще се опитат да довършат договора с „Газпром“ до края на годината. Според него ще опитат и да продължат отношенията на страната с компанията. Преговори с „Газпром“ няма да доведат до търсения резултат – такова мнение изрази председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Според него подробностите са от всякакъв характер – технически, икономически, финансов и геостратегически. Как ще развие сагата с „Газпром“ и дали няма да останат измамени правителствените надежди? Наш гост е Илиян Василев – бивш посланик на България в Русия, политически и енергиен анализатор. Какви геополитически ходове на Русия могат да се очакват по темата за газовите доставки с България или сме прекалено малко за тях и ще продължат да се държат с нас пренебрежително?

Илиян Василев: Залозите за Русия са много по-големи от отношенията с България. Тя в момента решава въпроси на висше ниво на националната сигурност – войната в Украйна, отношенията с Европейския съюз и използването на енергийното оръжие. В този смисъл вместването на очакванията на нашето правителство в тази геостратегия на Русия за мен не са направени от хора, които добре познават и геополитическия и енергийния контекст. Има тук и въпроси от техническо естество, има въпроси от политическо естество. Но това не са търговски преговори, това са преди всичко политически преговори. И самият факт, че ние не чуваме търговците от „Булгаргаз“ да ни известяват за хода на преговори, а чуваме премиера, и президента, и министри, да говорят и така влизаме в капана на руската енергийна дипломация.

Водещ: Какво означава да влезем в капана на руската енергийна дипломация? Щракнал ли е този капан?

Илиян Василев: Той не е толкова щракнал само за нас. Ние бяхме от първите, заедно с Полша, и при нас нещата имаха назидателен характер, най-вече защото ние си предплащахме за природния газ, докато другите плащаха вече получен природен газ. И поради тази причина Русия беше особено агресивна спрямо нас. Да напомня на нашите слушатели нещо, което и президент, и премиер, и министър пропуснаха – това е, че условията, които ни се наложиха, или че искаха от нас да плащаме в рубли, бяха в твърдия вариант на плащане в рубли, тоест, ние да можем да получаваме газ едва след като „Булгаргаз“ е купил рубли и ги преведе по сметката на „Газпром“. Буквално 4-5 дена след като ни спряха газа, в разговори с Шолц и Драги, Путин видоизмени тази формулировка, като направи така, че преводите в евро бяха достатъчни, за да се изпълнят условията на договора, пък вече „Газпром“ за пропагандни цели превалутираше и тръбеше наляво и надясно, че германски, италиански и всякакви фирми плащат в рубли. Нищо подобно. Но този начин на плащане, той не беше даден като опция на България, и поради тази причина не очаквам някакво развитие, макар че служебното правителство на Радев, подкрепено от Борисов много заложи изобщо на темата и на картата „природен газ от Русия“. Но те изиграха тази партия изключително непрофесионално. Защото за да преговаряш с Русия трябва да имаш силни козове. А двамата направиха така, че преди да обяви началото на преговори с Русия, те отказаха всички други валидни конкурентни оферти на руския газ. И така се самоограничиха, че доведоха нещата, че или ще имаме руски газ, или ще има дефицит и ще имаме проблеми със снабдяването. Това не е поведение на разумни хора с интелект и управленски умения, а са по-скоро на някакви политически нереализирани мечти, които някой на всяка цена иска да постигне без оглед на разходи и последствия.

Водещ: Посланик Василев, казахте, че Русия се е отнесла много жестоко към нас, не по начин, по който Путин е променил формулата за заплащане след разговори с Шолц и Драги. Защо към нас са така?

Илиян Василев: Е, защото по това време все пак правителството на Петков, коалиционното правителство на Петков провеждаше доста системна политика спрямо Русия.

Нека слушателите да знаят, през цялото време Кремъл поддържаше много активни, интензивни контакти с опозицията на правителството на Петков – и с ГЕРБ, и с ДПС, и с Румен Радев. Фактически те заедно свалиха правителството на Петков. И поради тази причина сега се получава нещо много странно: Русия инвестира в свалянето на правителството на Петков, но като че ли не е склонна да инвестира с евтин природен газ в правителство  на коалицията „Газпром“ за да дойде на власт. И тези хора от коалицията „Газпром“, в която влизат и Радев, и Борисов, и ДПС, и всички, които са прокремълски настроени, не могат да разберат едно критично важно понятие в руската политика от страна на България – Русия повече никога няма да поддържа някого само заради идейни съображения. Тя осъзнава ограниченията, наложени върху възможностите на нейната пета колона в България, когато провеждаме политика спрямо Русия, поради тази причина тя не си храни никакви илюзии, че ще дойде правителство, което да ни извади от Европейския съюз и НАТО. И поради тази причина Москва няма личен или близък интерес, непосредствен да го наречем, от това както тук си представяха доскоро и Борисов, и Радев, че тя изведнъж ще направи страхотен жест, за да натрием носовете на проамериканските българи, тези, които искаха да направят 7 карга за втечнен природен газ. Забележете, тези 7 карга бяха политически жест, защото са част от споразумението между Европейската комисия и правителството на САЩ. Тези пропутински сили у нас не могат да проумеят, че единственият интерес на Русия е да разполага с достатъчно негативна сила, за дестабилизира България и да дестабилизира всяко правителство, което предприема стъпки срещу нея. Но тя никога няма да има интерес да прави геополитически жестове: ето ви тук газ по 200 долара за 1000 куб. м само и само да покажете на избирателите колко евтин е руския газ и колко прави сте вие, за което през цялото време се борите, за да го имате. Това е една наивност, която е разбираема за хората, които излизаха от 90-те години още с идеята, че Съветският съюз, Русия, означават братство.

Дами и господа, това е Владимир Путин – това е най-бруталният прагматик в последната руска история. Изобщо не се трогва от дитирамби за вярност, за обща история, за славянство, братство и т.н.

https://altanalyses.org/2022/08/31/%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D0%BD-%D0%B2...