Илиян Василев: След Турски поток - Борисов и "Газпром" са две страни, на една и съща монета

Делян Добрев и Борисов да уточнят какво искат. Делян Добрев настоява в някакви откровено фалшиви изчисления, че руския газ е значително по-евтин от неруския, в това число и този газ, който правителството на Кирил Петков е договорил по договора с американската компания. Което означава, че едно към едно, ГЕРБ на Добрев настоява за внос на руски газ. през договора с Газпром. Дори настоява, че такъв се внася през WIEE /което е така, но обемите не раждат риск/.

От друга страна, ГЕРБ на Борисов настоява да се прави търг за неруски газ, разбирай американски, само и само да не се потвърди офертата на Кирил Петков до 19 август.

Това е поредния пропаганден трик. Изпусни питомното, па гони дивото. Тези предложения на Петков за 7 карга са плод на няколтко месечна работа.

Първо, тези количества  втечнен природен газ, разхвърлени до април месец следваща година, са договорени през правителството и ЕС/САЩ, не са пазарни, а част от солидарността на САЩ и ЕС с България. Те са част от тези 15 милиарда кубически метра /допълнителната версия с повечето газ/. Те не подлежат на търг, защото се договарят през правителствата и са под пазара. 

 

Номерът с търга на Борисов за неруски газ е само за да не се допусне потвърждение на офертата до 19 август. Като я бламират сигурното, единствената опция е за неруски газ. Ясно е, че няма как търговски, при тази конюнктура на пазара, да се договорят под цената на седемте карга, защото става дума за неруски газ. И това е сигурно.

Тоест замисълът на Борисов е да блокира под някакъв благовиден претекст седемте карга, а накрая да установи че газ няма и да клекне на Газпром.

Търг до 19 август е несериозно да се проведе.

След Турски поток - Борисов и Газпром са две страни, на една и съща монета.

Илиян Василев, Facebook

https://frognews.bg/novini/iliian-vasilev-sled-turski-potok-borisov-gazp...