Илиян Василев : "София се приближи плътно до Будапеща, Истанбул и Москва. Който разбрал, разбрал."

Ilian Vassilev

За това поисках малко време и отложих коментара си за изборите. Защото изводите са доста по различни от първоначалните, тези които чухте в студията на повечето телевизии.
Победата на ГЕРБ се оказа доста по-условна, да не говорим и толкова относителна, че има ъгъл под който може да се оцени и като "пирова". Както посочих сутринта - още няколко такива "победи" и от ГЕРБ няма да остане нищо.
Първо, неразказаната история за протестния вот в София, който определи 8 или 9 от десет от местата на балотажа в София да отидат при ДБ. Това е моя лична победа. Защото това не е станало "от въздуха", а от реални гласове на хора с по-широк спектър от идеологически предпочитания, включително и от левицата, за което призовах. И това Е протестен вот, ала Будапеща или Истанбул. София и България са тръгнали по този път. Това е главният извод.
Точно тази Реал Политик за която призовах в по-долния пост, за който получих много критики, и която сработи. Това за мен е новината от изборите, която медиите се помъчиха да потулят. Резултатите от София доказаха достоверността и перспективите на протестният вот.
Още веднъж 8 или 9 от 10, при положение че почти навсякъде ГЕРБ водеше със средно около 10 процента. И пак взе ромския вот - там секциите регистрираха, ако помните и нула гласа за ДБ.
Призивът съдържащ се в по-долния пост със сигуност е прибавил гласове и на ММ.
Така че тези от ляво, които призоваха за подкрепа на кандидатите на ДБ, включително самата Манолова, със сигурност са допринесли за резултата и това трябва да се отчете и признае.
Да преосмислим и нейната загуба, която се оказа далеч не толкова голяма и при всички случаи по-малка от първия тур. Значи призивът за протестно гласуване е сработил! Още веднъж разликата между Фандъкова и Манолова е много под процента недействителни и корпоративен вот, което означава че Фандъкова е спечелила "служебно".
Пак за тази Реал Политика говоря. Мая губи основно защото не получи подкрепа от "своите" от БСП. Не съм имал илюзия че нито левите, нито десни ще започнат да се подкрепят масово. Но ледът се пропука и много хора започнаха да мислят и действат "извън кутията". И това е новината. Това, че във Варна някой е гласувал за Копейкин, е смес от спекулация и мяра за протестната енергия, която винаги може да избие в ирационално действие. Има много аргументи в тази посока, по късно ще ги споделя.
Мисля, че това е полезно и на самите ГЕРБ, защото те имат своите полезни ходове и от тях зависи какво ще става с партията ми. Шамарчето не е никак виртуално, ако четат нормално сигналите от изборите.
Цялата тази история с екзит половете, които даваха огромна преднина на Фандъкова е отработена схема за влияние върху настроенията на гласоподавателите от уж обективни агенции. За да подготвят публиката за крайния резултат, там където той може да се настройва допълнително с купен вот и недействителни бюлетини. Нали се досещате, че да тръгнат нещата от 14 процента и да стигнат 3 значи някой яко е манипулирал.
София се приближи плътно до Будапеща, Истанбул и Москва. Който разбрал, разбрал.

Конграчулейшънс софиянци! Спечелилите кандидати от ДБ да благодарят на ВСИЧКИ избиратели за подкрепата, независимо от партийната им принадлежност и да се отворят към тях. Преди да са партийни представители, са представителите на своите избиратели. И ако сред тях има хора от ляво значи отговарят и пред тях, като започнат с благодарност.
Уроци по Реал Политика.

Фейсбук

колаж : "Под лупа"