Илхан Алдай: ДОСТ може да подкрепи кандидатурата на ГЕРБ

Създателят на новата партия в Турция „Османска партия” Ибрахим Юние е на 29 г. Той повтаря тезите на политици, които не са успели да ги реализират. Вероятно се стреми към тази ниша, в която хората не размишляват кой ще им даде по-добър живот, а по-скоро живеят с миналото. Това коментира по bTV журналистът Илхан Алдай.

 

Ибрахим Юние не само иска да получи земите на бившата Османска империя, а иска като дойде на власт, да забрани вноса на Кока-Кола да речем. Освен това иска смъртна присъда за всеки, който е свързан с тероризма.

 

Ибрахим Юние е отличникът на една от сектите в Турция, която имаше последователи в България.

 

Попитан Алдай какво прави Местан в Турция преди посещението на Борисов при Ердоган, той отговори: След регистрацията на ДОСТ Местан имаше нужда от послания от Турция. Партията не би успяла, ако не получи подкрепата в Турция. Анкара вече не е така дръзка спрямо ДПС. Тя позволява на Лютви Местан да утвърди своята партия.

Журналистът коментира дали Местан ще участва на президентските избори: ДОСТ могат да подкрепят двойката на ГЕРБ или да играят самостоятелно, за да покажат, че са фактор в българската политика. Възможно е Лютви Местан да е кандидат-президент, а Венцислав Каймаканов да е неговото вице.

 

Алдай коментира и посещението на премиера в Турция: Ердоган иска да покаже, че заканата му относно бежанците е приложима. Турция може да пусне мигрантите през Гърция. Бойко Борисов обаче не иска това.

 

Турция след преврата пренареди приоритетите си. За Ердоган са важни добрите отношение със съседите си. Започна и да стопява ледовете с Русия. Той си дава сметка, че трябва да стопля още отношенията си с Израел особено заради кризата в Сирия. За Ердоган е важно да каже, че България е най-добрият комшия и може да се разчита на нея.

http://frognews.bg/