You are here

Имате новина: цар Киро бил мюре на ДеСе в контрабандата на наркотици

Имате новина: цар Киро бил мюре на ДеСе в контрабандата на наркотици„Имате новина”! (както би казал репортерът на телевизията): в пряко включване на ТВ 7 от най-наблюдаваното от два дни по света и у нас българско село Катуница един български гражданин си сложи главата в торбата и заяви нещо опасно за нея ( за главата си), но доста интригуващо като версия за вересиите на т.н. цар Киро по отношение на неговата недосегаемост.

 

Прякото предаване с участието на наелектризирани хора е като Христо Стоичков: кама с две остриета. На доведени до предел на търпението си хора престава да им пука. Един от тях обеща в ефир да обеси лично въпросния цигански „монарх”, което автоматично поставя кандидат екзекутора на наковалнята на прокуратурата (ако изобщо има такъв действащ без специално указание чук). Заплахата му вероятно ще остане без последици и ще мине под общия знаменател на общоприетите местни нрави, гарнирани обилно с псувни на майка, които водещият Николай Бареков предпочете да не спира (макар да се повториха и потретиха).

Запушихме ушите на децата, пратихме ги в леглата. Какво обаче да кажем за ушите на държавните органи, които получиха свидетел, застанал с физиономията си пред камерата с обяснението за могъществото на криминално проявения Кирил Рашков? Ще си затвори ли очите правоохранителната система? Ще бъде ли пратена (отново) да си легне и да не се обажда до второ обаждане за онова, което прозвуча като нечувано обвинение (от страна на един свидетел, а не на някакъв подозрителен политик) за приемствеността между миналата държавна и днешната държавно закриляна организирана престъпност в българския телевизионен ефир. А то е следното:

Мъж, на видима възраст, на която може да претендира да е видял доста, настоя да се изкаже пред отворения микрофон и успя да си довърши тезата, според която Кирил Рашков е брънка от веригата на контрабандния канал на ДС за износ на наркотици от времето на НРБ. Това, по думите му, обяснява връзките на Рашков с днешните „пазители на реда”, които са наследници и ползватели на тази отъпкана пътека за генериране на баснословни печалби и в днешно време.

На (евентуално) зяпналите от почуда зрители, които си задават въпроса за логиката такъв простоват „цар” да е бил употребяван за толкова сложна задача, доброволецът обясни: Рашков е имал ролята на мюре, т.е. на бушон, който да изгори, ако стана засечка в контрабандните канали. За което и до днес му се отблагодаряват с протекции. Междувременно обаче простата патица за примамка се е превърнала в сложен играч, защото се е нагълтала с най-драгоценното за своето оцеляване средство за самозащита: с ценна информация, която го прави недосегаем за (уж) пазителите на закона.

Така обвинителят на Рашков( като брънка от веригата на наркотичната контрабанда), застанал пред камерата, даде обяснение на какво се дължи самочувствието на „царя” да тероризира безнаказано с години съселяни (и „просто” български граждани).

От личен опит знам, че охранените с милостинята на господарите си охранители на закона няма да се задействат без санкцията на ръката, която ги храни от най-високо място в държавата. Но е човешко да храним и надежди, нали?!

Иво Инджев