Има желаещи да строят АЕЦ „Белене“ дори без държавни гаранции

Няколко компании се интересуват от купуване на проекта за АЕЦ „Белене“. Това обяви пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев.

„До момента няколко компании са обозначили, че проявяват интерес да участват в процедурата по приватизация на проекта АЕЦ „Белене“. Тоест те са готови да го купят и да го реализират като частен проект без държавни гаранции и без договори за изкупуване на електроенергията“, обясни той.

По думите му това значи, че проектът има икономическа логика. Преди организирането на приватизационна процедура обаче трябвало да се види колко кандидати би имало.

Според Дончев, ако се разчита единствено на българския пазар, проектът със сигурност не може да се осъществи.

Той каза, че за реализирането на АЕЦ „Белене“ може да има два интереса. Първият е „чисто бригадирският устрем“ да се строи, в което няма нищо лошо, стига от това да има икономически ефект и ползи за обществото, а не само разходи.

Вицепремиерът изрази съмнение, че вторият мотив зад проекта е чисто корупционен и призова прокуратурата да свърши работата си докрай в разследването на случилото се през последните години.

Дончев коментира, че бившият енергиен министър Делян Добрев (ГЕРБ), който беше обвинен във връзка с АЕЦ „Белене“, е постъпил мъжки, като се е отказал от депутатския си имунитет.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска вчера имунитета на депутата заради обвинение за умишлена безстопанственост, ощетила НЕК с над 4.5 милиона лева. Обвинението касае договора на НЕК с консултанта за проектирането и строителството на централата „Парсънс“ („Парсънсиендси Юръп Лимитед“, част от групата „УорлиПарсънс“), сключен през 2005 г.

„Един договор не се разваля само с волята на едната страна, без да има последици. Ако има някакво забавяне в прекратяването на договорите, то се дължи на това. Става дума за договори за милиони, където всяко действие трябва да е придружено с юридически анализ, ако има неустойки и щети, те да бъдат минимизирани, така че това не може да се случи на следващия ден след решението на парламента”, подчерта Томислав Дончев.

http://ureport.bg/