You are here

Има тотално неразбиране у нас относно темата "китайски инвестиции"

Ilian Vassilev

Толкова много поводи за анекдоти.
Цветанов открехна вратата към мисленето на Борисов - колко много прозорливост, Господи!?. Поканил бил китайския премиер и бизнесмени за да увеличи българския износ!? В 2018 година!? Това, което определя конкурентноспособността на българските износители са вътрешните реформи, които Борисов не прави. Нещата се случват въпреки, а не заради него.
По-скоро мисля, че Китай ще си увеличи износа, такава е и инвестиционната му стратегии - инвестира там, където може да увеличи износа. Германия следва същата лолгика. Потребността на Китай да намери допълнителни пазари само ще се увеличи след наложените ограничения върху износа за САЩ, тези стоки сега ще потърсят потребителите в ЕС.
Има тотално неразбиране у нас относно темата "китайски инвестиции".
Първо, България има достатъчен достъп до инвестиции, за проекти, които имат бизнес и търговски смисъл, включително в инфраструктурата. Включително в Европейския съюз. В този смисъл китайските инвестиции не са панацея, нито "манна небесна", още по-малко такива без които ще спрем да се развиваме.
Въпросът, който ги вълнува "юнаците" у нас са проектите, които няма смисъл, освен корупционен - именно там искат да договорят "междудържавни" заеми и "китайски интерес" за да могат да ги преточат през проекти и да финишират в офшорните сметки в Залива.
Второ, единственото, което има смисъл е съчетанието на китайски инвестиции и китайски фирми, който строят защото ще ни излезе в пъти по-евтино - там не крадат. Но там ще се вдигнат на протест нашите фирми, които усвояват средства в полза на елита. И там няма да ги допуснат.
Трето, Белене - забравете, каквото и да ви говорят. В същност китайския премиер не уточни понятието "успешен" край. Без държавни гаранции това няма как да стане, а това трябва мине през Брюксел. Пак Борисов ще пее шлагера "лошия Брюксел" не даде. 
Полезни са тези срещи, но дисконтирайте за политическа суета.

Фейсбук

снимка : Таня Вълчинова