Името на дявола е Ангел

Velislav Minekov

Името на дявола е Ангел

Нужно е първо да обясним, че Министерство на културата не е културно министерство, нито министърът му трябва задължително да е културен министър. Министерството е длъжно да запази държавния интерес, дори когато подарява милион на зидари и мостостроители. Разбираемо е дарението към частни фирми и подизпълнители, когато поставяме държавата над всичко. Ако „Бистришките тигри“ бъдат превозени с правителствен самолет до двореца в Евксиноград, това е поради естествената им и родствена връзка с „Бистришките баби“. Тигрите не са баби, но притежават гласовете на одисеевите сирени, сразили слуха на привързания за мачта падишах. Екипажът, знаем, наблюдавал безмълвно с восък в ушите и стаени надежди за безбрежни рушвети и попътен вятър.
Не щеш ли един ден се появил ангел от небето и предложил своята помощ. Той бил тих и хрисим, дарен с доброта и висококачествен специалист в реализацията на европейски проекти. Златното руно било далеко, а ангелът носил пресни алтъни и европейски съкровища от любимият на гребците Брюксел. Пенелопа предпочела Долче и Габана, отвратена била от безкрайното плетене на чорапи. Тук гребците от министерския съвет приключили с митологията и пожелали за майката на Омир неща, които не мога да ви споделя /да не забравяме, че те отговаряли на националния стандарт за грамотност/.
Ангелът, наричан още в притчата Ангел Ангелов, притежавал всички качества на съвременната българщина, презирал гумените цървули и бащината мотика. Бидейки важен чиновник пожелал осела, златото и дори жената на културния министър в името на споделените добродетели и изконната стабилност в управляващата партия. Ангелът се местил от министерство в министерство и изнудвал всички срещнати по пътя на възхода си. Изнудваните заделяли от залъка си, предлагали му остатъци от своята трапеза и мълчали в името на свещената стабилност. Ангелът бил амбициозен, побеснял внезапно и започнал със заплахи и рекет. Пожелал екскурзия в Испания на пълен пансион, спа, кални бани и тайландски масажи. Министрите и техните чиновници били възмутени и останали безгласни пред подобно нахалство. Мълчали и стискали зъби, защото били патриоти и твърде заети с благоденствието на нацията.
И тогава ангелът се превърнал в дявол, никой не подозирал този вече висш чиновник в пъклените му намерения. Започнал новата си кариера с евтин телефон със съзнателен уклон към запис на големи рушвети. Намразил началника на дирекцията „Интелигентно развитие“ поради неговата стиснатост и противоречие с националната теза на Любимият ръководител – „Аз съм прост и вие също“. В черна нощ написал с пирон върху новия му Мерцедес „Локо Пловдив“. Това не подействало и тайно надупчил гумите на колата, бидейки уверен в здравословния сън на началника. И това само за едни осемдесет милиона. Ангелът побеснял от разочарование и притиснал тъщата на втория в държавата с желание тя да го дари с апартамент като онези шест закупени от пенсията и. Пожелал от някой си Главен Мултак хотел в австрийските Алпи, подобен на този на сина му. Бидейки безскрупулен изнудвал Величието с желанието си да бие успешни дузпи в неговата бистришка врата. Откраднал либийски танкер, затворил фабриката на „Булгартабак“, пробил тръбите на Турския поток и тайно развил бурмите на закупения от падишаха почти нов ядрен реактор произведен по лиценз на Иван Грозни и Петър Първи. Разочарован прескочил до Барселона, намерил път до сърцето на мис Бикини/Гащи и консумирал, да кажем реализирал, една лишена от всякакъв морал недопустима близост със същата
Тук падишахът побеснял, набрал на телефона, седъм-осъм-седъм-осъм, и се обадил на „Ало, Цаци“.
-„Цаци, Баце съм. Тоа министър дето го записАли аз на него ше му /не се разбира, става дума за някакви майки/. Квото щеш го прави, мултачето ми нема да го бараш, че Путин ше ми /не се разбира, за някаква майка става дума/. Меркела ми кАза дето требва министър за корупция да дам. Неам против, ама аз на нея ше и /не се разбира при липса на фантазия/. Праи го квото щеш. Аз съм те избрал.“
Тук тази история ще бъде увенчана с щастлив край. Министърът ще бъде жертван, окован и хвърлен в тъмницата във връзка с петилетния план на европейския съюз за борба с корупцията. Министерските съветници ще бъдат наказани свирепо с преместване в други министерства или на дипломатическа служба. А ангелът, след като осъди всички огорчили го съучастници, ще отлети към небето в очакване за приземяване в новото правителство.
Едва тогава ще бъда щастлив. Но остана едно лошо чувство. Сутрин ставам, пия кафе и получавам усещане за корупция. На обяд шкембе с бира, люта чушка, киселини и усещане за корупция. Вечер чаша ракия, набия жената, а усещането остава същото.
Стабиуен съм.
вм
Публикувано в ПРАС ПРЕС

Фейсбук

колаж : Свободен човек